Sakar altının verimli toprakları nihayet üretim değerlerini üç otuz paraya satmaktan, üreticilerini değil tedarikçileri, toptancıları zengin etmekten kurtuluyor.
Ortaca Meyve ve Sebze Kooperatifi (ORMESKOOP) ve Ortaca Ziraat Odası, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Destekleme Fonu’ndan yüzde 50 hibeyle toplamda 8 adet soğuk hava deposu, sebze ve meyve paketleme tesislerinin temelini attı.
Bölgenin üretim kapasitesinden kendi değerlerini oluşturmak isteyen Ortacalılar’ı kutlamak gerek.
Bölge üreticisini bir çatı altında toplayan kooperatifleşmenin ardından, kooperatif üyelerinin her bir üretimini dalında kurda kuşa, üç otuz paraya çuvalda tedarikçilerin elinden kurtardıkları, bölgenin rekabet gücünü arttırdıkları için; Ortaca Meyve ve Sebze Kooperatifi Başkanı Süleyman Tosun’u ve Ziraat Odası Başkanı Saim Çöllü’yü, Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik’i ve Ortaca Kaymakamı Fatih Ürkmezer’i kutlayalım o zaman…
İşbirliği için, çabaları ve kendilerini yaşadıkları topraklara sorumlu hissettikleri için…
Belirtelim ki Ortacalılar; Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Destekleme Fonu desteğiyle yapılacak olan soğuk hava deposu, sebze ve meyve paketleme tesislerinin temelini atmakla aynı zamanda yerel ve bölgesel bir kalkınma modelinin de temellerini atmış oldular.
Bu memlekette toprağa dayalı yaşam süren insanların üretim değerlerinden ekonomik bir model oluşturmak (!) soğuk hava deposuna soğuk bakılan bir süreçten, soğuk hava depolarının temelini atan bir sürece gelmek sanıldığı kadar kolay değildir.
Bunu yapmak, yapabilmek, onca engeli aşıp sonuca ulaşmak her babayiğidin harcı değildir.
Bu nedenle bu inançlı ve yürekli insanları kutlamak gerek…
Temel atma töreninde ORMESKOOP Başkanı Süleyman Tosun, 3 bin 100 metrekarelik bir alanda kurulacak ve kısa sürede tamamlanacak olan tesiste 300 ton civarında ürün depolanacağını, paketleme kısmında da 5 bin ton civarında ürün işlemeyi planladıklarını müjdeledi.
Yine temel atma töreninde Ortaca Ziraat Odası başkanı Salim Çöllü bölgedeki üreticilerin yıllardır kooperatifleşmek ve kooperatife ait soğuk hava deposu hayali olduğunu dile getirdiği konuşmasında ise şunları söyledi. “Önce kooperatifimizi kurduk ardından da soğuk hava deposu, sebze ve meyve paketleme tesislerinin temelini atıyoruz. Hızlı bir şekilde burayı tamamlayıp üreticilerimizin ürünlerini burada işlemeyi, iç ve dış piyasada değerlendirmeyi planlıyoruz. Bölgemize hayırlı olsun”…
İşte bu kadar…
Üreticinin ürününü dalından, tarlasından alıp, soğuk hava deposunda koruyup, paketleme tesisinde işleyip iç ve dış piyasalara malı arzetmek…
300 ton ürün, 5 bin ton ürün işlemesini; Allah Olmayana Versin (!)
Ortacalılar bu işi becerdi…
Böylesi yüksek bir hedefin gerçeklemesinde eminiz ki Ortaca Belediyesi’nin de payı büyük.
Bunu Ortaca Belediye Başkan Vekili Mehmet Ali Avcı’nın temel atma töreninde yaptığı açıklamadan anlıyoruz.
Avcı, kooperatif aracılığı ile bölgenin ihtiyacı olan tesise belediye olarak gerekli desteğin verileceğini ifade etti.
Yatırım alan, yatırımın ucundan tutan ve istihdam yaratmayı kendine dert edinen çok fazla belediye ve belediye başkanı kalmadı.
“Ne yapalım imkânımız yok” diyerek büyükşehir statüsü mazeretinin arkasına sığınan ve bunu gerekçe gösteren belediye başkanlarının aksine Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik ve ekibi ‘toplumcu belediyecilik’ konusunda önemli bir adım attı.
Onlara yakışan da buydu.
Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Destekleme Fonu ile yapılacak olan tesislerle ‘aslında ne olacağını’ Ortaca Kaymakamı Fatih Ürkmezer açıkladı.
Ürkmezer, temel atma töreninde yaptığı konuşma da işi özetledi.
Ortaca’nın, limon, portakal, nar ve domates gibi ürünlerde bölge liderliğine her zaman oynayan bir yerleşke olduğunu ve her geçen gün daha büyük adımlar attığını ifade eden Kaymakam Ürkmezer, bölge üreticilerinin daha da fazla ekonomiye sahip olmasını sağlayacak, üreticiye lojistik destek verecek olan soğuk hava depolarının önemine işaret etti. Kaymakam Ürkmezer; “Ortaca her geçen gün sadece turizmde değil tarımda da gelişiyor, ön plana çıkmaya devam ediyor. Ortaca bu sene Tarım Bakanlığımızın desteğiyle Kırsal Kalkınma Destekleme Programı’ndan hibe yoluyla 8 tane soğuk hava deposu kazandı. Bunlardan bir tanesi de Ortaca Meyve ve Sebze Kooperatifimizin projesiydi. İnşallah ilerleyen zamanda buraların özellikle gıda üzerine bir ihtisas organizeye dönüştürülmesinde kaymakamlık olarak elimizden ne geliyorsa yapacağız. Üreticilerimize ve bölgemize hayırlı olsun”…
Yukarıda ifade ettik, bir kez daha yineleyelim…
Ortaca, soğuk hava depoları ile ilk etapta 300 ton ürünü, 5 bin ton ürün işlemesini yapabiliyor duruma gelecek.
8 Soğuk hava deposu, sebze ve meyve paketleme tesisleriyle Ortaca yola çıktı. Belli ki yolun sonunda bölgenin Milas’tan sonra ikinci ihtisas organize sanayi bölgesi var.
Neden olmasın?
Ortacalılar yapar…
Soğuk hava deposu ve paketleme tesisiyle işin altyapısını oluşturdular.
Emeği geçen herkesi bir kez daha kutlayarak sonlayalım…