Ortaya Karışık – I
Bu ara konu çoğaldı.
Hepsi ayrı ayrı köşe yazısı olacak gelişmeler yaşıyoruz. Ancak bu süreçte hepsini bir anda kaleme alma imkânımız yok. Günlük olarak tek bir konuya odaklanan yazıları tercih etmemize karşın gündemin yoğunluğu nedeniyle arada bir çeşitlendirmek zorunda kalabiliyoruz.
Yazılacak o kadar konu var ki adama ne gün yetiyor, ne de sütun…
Bu nedenle kente ilişkin öne çıkan ya da satır aralarında gizlenen konuları kısa kısa üzerinden geçerek, sizlerle paylaşmak ve bilginize sunmak istiyoruz.
Bugün ortaya karışık yapalım.
***
“Muğlalı’nın bankada çok parası vardır” sözü hikâye çıktı. Yapılan bir araştırma ortaya koydu ki; Muğla ‘kirli çıkı’ değil. Yani öyle bir şey yok. Geçtiğimiz hafta içinde Türkiye’nin bankalarda en fazla mevduat hesabına sahip nakit zengini şehirleri sıralaması yayımlandı. Buna göre Muğla, mevduat hesabında 81 il arasında 13.352.583.000 TL ile 72. sırada yer aldı. Muğla’nın mevduat hesabının az olmasının nedeni emlak yatırımından kaynaklandığı iddia edildi. Muğlalının nakit parayı bankada saklamak yerine emlak, konut, arsa gibi yatırımlar yapmayı tercih ettiği vurgulandı.
***
Haberi ‘sonuçları ilginç araştırma’ başlığıyla yayımladık. Bir araştırma şirketinin Ege Bölgesi’nde 8 bin 470 kişi üzerinde yüz yüze ve bilgisayar destekli telefon görüşmesi yöntemiyle yaptığı anket sonuçları bir gerçeği ortaya çıkardı, tarihi bir yanlışı düzeltti. Ege Bölgesi’nde 20 Nisan-5 Mayıs 2016 tarihleri arasında 8 ilde yapılan kamuoyu araştırmasında Muğlalı seçmene parlamento da en çok görmek istediği soruldu. Sıralamada İzmir’den Mehmet Ali Susam ilk sırada yer alırken, her seçim döneminde Ak Parti’de belediye başkanlığı ve il başkanlığı için adı öne sürülen İskender Gencer ikinci sırada yer aldı. 8 bin kişinin görüşünün yer aldığı araştırma; Gencer konusundaki tarihi yanlışı ve kamuoyu algısını düzeltti. İskender Gencer, bir sonraki dönemin en güçlü milletvekili adayı olarak kayıtlara geçti.
***
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Yılmaz’ın kalp krizi sonucu vefatının ardından Merkez Birlik Başkanlığı’na Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin getirildi. Şahin’in birlik başkanı seçilmesini gazetede “Muğla anlamadı, Türkiye sahip çıktı” başlığı ile yayınladık.
Neden diye soranlar, geçmişe dönük bir yolculuk yaparak mereklarını gidersin. Yıllardır sürdürdüğü mücadele ile Şahin’in ne yapmaya çalıştığını yakından takip eden birisi olarak ifade etmeliyiz ki, sektörün şovalyesi Şahin’in birlik başkanı olması ile gururlandık. Birlik Başkanı olarak Şahin’in
merdiven altı olarak tabir edilen sahte bal ile mücadeleyi bir üst perdeden yapmasını, bunun ötesinde sektörün en temel sorunu olan arıcılık yasasına ilişkin daha etkin bir çalışma yapmasını bekliyoruz.
***
Dalyan İztuzu Plajı’nda gerginlik devam ediyor. Muğla Valiliği bünyesindeki, Muğla Çevre Koruma Vakfı (MUÇEV) ile 2014’te imzalanan protokolle işletme hakkını alan özel şirket yetkililerinin, İztuzu Plajı ve Dalyanağzı alanlarında yeni sezon için hazırlığa başlamaları üzerine, üniversitenin İktisadi İşletme Yönetim Kurulu üyeleri, özel firma tarafından işgal edildiği iddiasıyla Ortaca Kaymakamlığı’na şikâyette bulundu. Ortaca Kaymakamlığı’nca, İztuzu Plajı’nın Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi yetkililerine teslim edilmesi yönündeki kararı, özel firma yetkililerine tebliğ edildi. Evraklar incelendikten sonra özel firma hakkında olumsuz karar çıkması halinde, plaj kolluk kuvvetleri tarafından tahliye edilecek. Öyle görünüyor ki, İztuzu Plajı konusundaki tartışmalar devam edecek, İztuzu bu haliyle kimseye yar olmayacak.
***
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Muğla’da en fazla proje ve hizmet üreten belediyenin Milas Belediyesi olduğunu açıkladı. Büyükşehir yasasıyla belediyenin tüm gelirlerinin ellerinden alınmasına rağmen mazeret değil hizmet ürettiklerini ifade eden Başkan Tokat, 3 yıl içerisinde 300 kilometre yol yapmayı hedeflediklerini belirtti. Son zamanlarda Milas Belediyesi’ne yörelik bir karalama kampanyası yürütüldüğünü öne süren Tokat, Didim’den Gökova’ya 140 km’lik bir alana hizmet götürdüklerini, Muğla bölgesinde en fazla proje ve hizmet üreten belediyenin Milas Belediyesi olduğunu şu sözlerle savundu: “Diğer 12 ilçe belediyesinin yaptığı yol bizim yaptığımız yolun anca yarısı”…
İzmir’in efasane belediye başkanlarından birisi olan Osman Kibar, 1964’ten 1973’e kadar görev yaptığı 9 yıllık süre içerisinde İzmir’in tüm yollarını asfaltlattığı için kendisine “Asfalt Osman” lakabı takılmıştı. Tokat Başkan böyle giderse yakındır “Asfalt Başkan” olarak anılmaya başlayacak.
***
Mabolla bünyesinde iki spor kulübü bulunuyor. Muğla Atletikspor ve Menteşegücü. Kadın-erkek, sporun çeşitli branşlarında faaliyet gösteren her iki kulüpten Menteşegücü’nün bir hokey takımı var. Menteşegücü Kadın Hokey Takımı, Türkiye Hokey Federasyonu 1. Lig’inde mücadele ediyor. Geçtiğimiz gün Muğla’yı ziyaret eden Türkiye Hokey Federasyonu Başkanı Kıvanç Hürdoğan, Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Yıldırım, İl Temsilcisi Efşin Karaca ve Menteşegücü Kadın Hokey Takımı Yöneticisi Didem Servet’le birlikte bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Hokey Federasyonu Başkanı Kıvanç Hürdoğan, Muğla’da hokey sporunun önemli bir izleyicisi ve sporcusu bulunduğunu, bu nedenle Menteşe’de açık hava olimpik hokey sahası yapmak istediklerini belirtti. Olimpik Açık Hava Hokey Sahası için valilik ve yerel yönetimlerden destek gördüğünü tesisin Ortaköy’e yapılabileceğini dile getiren Hürdoğan, önümüzdeki yatırım planında ilk olarak bu yatırımın Muğla’ya kazandırılacağını ifade etti. Hürdoğan, Spor İl Müdürü Serkan Öcalmaz ile birlikte yapılacak tesisle salon süper lig müsabakalarının çeyrek, yarı veya final karşılaşmalarının Muğla’da yapmak istediklerini sözlerine ekledi.
Muğla’da toplam 9 hokey takımı bulunduğunu, bu takımların maç yapmak için başka illere gittiğini bilginize sunarak sonlayalım…