Ücretli otopark sorununa ilk önce Burdur’da karşı çıkıldı.
Burdur Hasta ve Tüketicileri Koruma Derneği, Belediye’nin uygumasını yargıya taşıdı. İtirazların ardından temyize gidilen süreçte Danıştay kararını dernek lehine verdi.
Danıştay kararında; “Otoparklar yolların asıl amacını engellemekte, trafik güvenliği açısından sorunlar meydana getirmektedir” denildi.
Yani uygulamada şehircilik ilkelerine aykırılık tespit edildi.
Bunun üzerine Isparta Bölge İdare Mahkemesi cadde ve sokaklara park edilen araçlardan ücret alınmaması yönünde karar verdi.
Ne zaman?
9 Mart 2015 tarihinde.
‘Türk Milleti’ adına karar veren yargının bu kararı diğer illere de emsal teşkil etti.
Zira karar tüm iller ve belediyeler açısından bağlayıcılık taşıyordu.
Burdur ve Manisa gibi illerde şikayet mekanizmasıyla ve yargı yoluyla çözülen sorun Muğla’da şikâyet ya da yargıya gerek duymaksızın kendiliğinden çözüldü.
Muğla Büyükşehir Belediyesi bu konudaki Danıştay kararını gerekçe göstererek Fethiye ve Marmaris İlçelerindeki cadde ve sokaklara ücretsiz levhası yerleştirdi.
İşte ne olduysa lehvaların dikilmesinden sonra oldu. Fethiye Belediye Meclisi aylık olağan toplantısında otopark konusu açıldı ve ücretsiz levhalara tepki gösterildi.
Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yılmaz Cesur, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin ücretsiz uygulamasına isyan etti.
Cesur, “Tüm gelirinin yüzde 50’si Fethiyespor’a, yüzde 25’i de Fethiye Belediyespor’a ve yüzde 25’i de Fethiye Öğrenci Derneği’ne giden parkomat alanlarına, daha sözleşme sona ermeden Büyükşehir Belediyesi nasıl el koyar? Burası dağ başı mı? Amaç Fethiyespor’un gelirlerini mi engellemek?” diyerek tepki gösterdi.
Fethiye Belediyesi Başkan Yardımcısı ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mehmet Yılmaz Cesur, Büyükşehir Belediyesi’nin birçok uygulaması hakkında örnekler vererek, ilçe belediyelerine saygısızlık yapıldığını vurguladı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin işgüzarlık yaptığını öne süren Cesur, “Hukukta bir tabir vardır. Adap ve usûl, esastan önemlidir. Büyükşehir Belediyesi 13 ilçenin babasıdır. Baba evlatlarına eşit, hakça ve adaletli davranmak zorundadır. Biz Büyükşehir Belediyesi’ne karşı her zaman iyi niyetliyiz. Ama buna karşılık Büyükşehir’den bir iyi niyet göremedik” dedi.
Cesur, daha sonra Karaçulha’da Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne meclis kararıyla ücretsiz tahsis edilen hizmet binası örneklemesiyle iyi niyet vurgulaması yaptı.
“Biz iyi niyetliyiz ancak büyükşehir değil” demeye getirdi. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz Salı günü, Fethiye Parkomat Şirketi’nin Nisan 2016 yılına kadar sözleşmesi olan otopark alanlarına, ‘ücretsiz’ tabelası astığını dile getiren Cesur, “Büyükşehir bunu yaparken de, ne firmaya ne bize hiçbir şey söylemedi, danışmadı. Burası dağ başı mı?” dedi.
Cesur, aynı durumun Marmaris Belediyesi için de geçerli olduğunu, ancak orada işin hemen usulüne uygun çözüldüğünü hatırlatarak salonu terk etti.
Marmaris işi nasıl çözdü bilmiyoruz (!)
Bildiğimiz Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yılmaz Cesur’un konuşmasını CHP’li meclis üyeleri Recep Şatır ve Mert Demir’in de desteklediği…
Bildiğimiz kadarıyla Fethiye CHP’li meclis üyeleri ve CHP örgütü ücretsiz kararının yeniden gözden geçirilmesini istese de CHP’li Muğla Büyükşehir Belediyesi otopark alanları konusunda Danıştay kararını ilin tamamında uygulayacaktır.
Bu elbet bir günde olmayacaktır.
Ancak otopark sözleşmesi bulunan ve sözleşmesi devam eden ilçe belediyeleri bu konuda ve bu süreçte büyükşehir’den anlayış beklemektedir.
“Abi” pozisyonundaki Muğla Büyükşehir Belediyesi de otopark sözleşmesi bulunan ilçe belediyelerinde sözleşmelerin sona ermesinden itibaren ücretsiz uygulamasına geçmeyi hedefleyebilir…