ÖZGÜR FETHİYE
Fethiye CHP İlçe Başkanı Özgür Kullukçu ile aramızda şifreli bir slogan var.
Kullukçu Başkan’la her telefon görüşmemizde ya da bir araya geldiğimizde merhaba yerine; “Fethiye Özgür mü?” sloganıyla selamlaşıyoruz.
Bu uzun süredir böyle.
Bu selamlaşmanın temelleri 2014’te atıldı.
Aradan beş yıl geçti ve biz hala aynı şekilde selamlaşıyoruz.
Soru bize, yanıt ona ait.
Ben soruyorum, o yanıtlıyor.
Başkan Kullukçu Orta Muğla’dan gönderilen “Fethiye Özgür mü?” sloganlı merhabamıza “İnşallah bir gün özgür olacak” diye yanıt verirdi.
31 Mart yerel seçimleri sattı mahalline girildiğinde yaptığımız görüşmede ise Başkan Kullukçu “Fethiye bu kez özgür olacak” demişti.
Dediği oldu.
CHP Fethiye’de seçim kazandı.
Fethiye,CHP açısından 31 Mart yerel seçim sürecini iyi yöneten ve bu yönetim becerisinden sonuca ulaşan ilçelerin içinde yer aldı.
Genel seçimlerde kurulan ittifakların anayasal bir zemini olmamasına karşın yerel seçimlerde devam etmesinden tutun da, Ak Parti’nin toplumsal algısı yüksek, güçlü bir ismi Muhittin Kayabaş’ı aday göstermesine, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı’nın bağımsız büyükşehir belediye başkanı olmasına, ötesinde alan boşaltmasına kadarsüreci doğru yöneten CHP örgütü, tabanın desteği ile 25 yıl sonra Fethiye’de seçim kazandı.
31 Mart’ta;1999’dan 2019’a, 20 yıllık Behçet Saatcı dönemi sona ererken, 1994’ten bu yana CHP ilk kez belediye başkanlığında ipi göğüsledi.
Millet İttifakı kapsamı dışında kalan Fethiye’de CHP adayı Alim Karaca, resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 47.72 oranla belediye başkanı seçildi.
Refiki Cumhur İttifakı’nın Ak Partili Adayı Muhittin Kayabaş ise yine resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 44.48 oranla ikinci sırada yer aldı.
Yani Fethiye’de kıran kırana bir seçim, kora kor bir rekabet yaşandı.
Bu rekabet belediye başkanlığının yanı sıra belediye meclis oranlarına da yansıdı.
Resmi olmayan sonuçlara göre belediye meclisi de başa baş bir mücadeleye sahne oldu.
CHP yüzde 44.52, Ak Parti 43.68 oranla seçimi tamamladı.
Bildiğimiz kadarıyla oranlar birbirine yakın olmasına karşın CHP belediye meclisinde üstünlük sağladı. Aslında aldıkları oy oranına göre CHP ve Ak Parti 14’er belediye meclis üyesi çıkardı.
Ancak belediye meclisindeki oy farkıyla CHP, 3 kontenjan hakkının sahibi oldu ve belediye meclis sayısını 17’e yükseltti.
Bilindiği gibi Behçet Saatcı döneminde de belediye meclisinde sayısal üstünlük CHP’deydi.
Yeni dönemde de meclis üstünlüğü CHP’de kalmış oldu.
Bu süreçte geleni gideni, kişiye özel yaşananları bir kenarda bırakın.
Fethiye’de başarı geldi mi?
Geldi.
Sonuç olarak ilin en yoğun seçmen bölgesi sıralamasında ikinci sırada yer alan Fethiye’de CHP örgütü, muhalefet olarak girdiği 31 Mart yerel seçimlerinden iktidar olarak çıktı.
Bu başarıda doğru aday tespiti ve CHP örgütlülüğününön planda tutulması etkili oldu.
CHP Fethiye örgütü koordinasyonunda, CHP tabanının birlik ve dirlik içinde bir bütün halinde hareket etmesiyle 25 yıl sonra başarı geldi.
Soru şu;
Peki, 25 yıl sonra gelen bu başarının siyaseten bir karşılığı olur mu?
Olur.
Fethiye bu başarısını taçlandırır mı?
Taçlandırır.
Ne zaman?
Önümüzdeki ilk milletvekilliği genel seçiminde… Fethiye, bölgesinin milletvekili adayını çıkarır ve haklı olarak listenin ilk sıralarında yerini alır.
***
Bu köşede yer alan içeriklerin sosyal medya üzerindeki paylaşımlarına yapılan yorumlarla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluk, yorum yapan kişilere aittir. Köşe yazısının yazılı ve görsel yayın kurumlarında ve internet medyasında izinsiz kullanımı yasaktır.