Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Morfoloji binası ile kazı çalışmalarına başlanan Tıp Fakültesi Hastanesi’nin ulaşımını sağlayacak karayolu bağlantı projesinin hangi kurum tarafından yapılacağı sorun oldu.
Proje’nin yapımını, Büyükşehir Belediyesi ile Karayolları Müdürlüğü üstlenmeyince görev yetkisinde olmamasına rağmen iş İl Sağlık Müdürlüğü’nde kaldı.
Bu konu geçtiğimiz hafta yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısına damgasını vurdu.
Bu toplantıya Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün katılmadı.
Vali Mustafa Hakan Güvençer başkanlığında yapılan toplantıya ilçe kaymakamları, daire müdürleri, yatırımcı kurum müdürleri katılırken Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Doktor Osman Gürün’ün Muğla’nın 2014 yılı Haziran ayı sonu itibarıyla merkezi iktidar tarafından yürütülen yatırımlarının ele alındığı böylesine önemli bir toplantıya katılmaması, yereli temsil etmemesi kamuoyunda kafa karışıklığına neden oldu.
Başkan Gürün, merkezi hükümet eliyle yürütülen, 39’u tamamlanan, iki yüze yakını devam eden toplam 387 projeyi asgari düzeyde(!) takip etmek istemiş olabilir.
Kuşkusuz uluslar arası diplomasi de ilişkileri asgari düzeyde yürütmenin bir anlamı vardır.
Muğla’ya Haziran ayı içerisinde devlet eliyle 204 milyon liralık harcama yapılmasının (!)
Ulaşıma 62 milyon,
Eğitime 48 milyon,
Tarıma 23 milyon,
Kamusal hizmet sektörlerine toplamda 44 milyon liralık harcama yapılmasının asgari düzeyde takip edilmesi umarız yerel diplomaside de karşılığını bulur.
Hizmete aç kalmış, bir Osmanlı kasabasında yaşamaya mahkûm edilmiş bizler belirtelim ki bu süreçte “Bize bir harf öğretinin, taş üstüne taş koyanın, bir çivi çakanın peşindeyiz”…
Biz halkız.
Hizmetin hangi elle, ne yolla yapıldığına değil, hizmetin ta kendisine, bize ulaşmasına bakarız…
Muğla Büyükşehir Belediyesinin asgari düzeyde takip ettiği toplantıya dönelim.
Toplantıda, MSKÜ Morfoloji binası ile Tıp Fakültesi Hastane binanın bulunduğu sağlık alanının karayolu ulaşımı projesi gündeme geldi. Vali Güvençer, morfoloji binasının bitmek üzere olduğunu, Tıp Fakültesi Hastanesi’nin ise en kötü ihtimalle 2016’da tamamlanmış olacağını ifade etti. Her iki yapının bulunduğu alanda yeni bir yerleşim alanının ve trafik yoğunluğunun yaşanacağına dikkat çekti. Sağlık alanlarının yanı sıra ikinci etap TOKİ ve Ortaöğretim kampüsünün de planlandığını dile getiren Güvençer, “Şimdi bir an önce bu alanın karayoluna bağlanması gerekiyor. Orada ne kadar yerleşik nüfus oluşacak belirlenmesi ve buna göre planlama yapılması gerekiyor. Karayolu bağlantısı için alt geçit mi, üst geçit mi, yonca mı yapılır, yoksa döner kavşak mı yapılmalı buna karar verilmeli. Bunları yapması gereken Büyükşehir Belediyemiz, ama yaklaşım göstermedikleri için Sağlık Müdürlüğümüz üstlenmiş bulunuyor. Bu Sağlık Müdürlüğü’nün görevi olmasa gerek” dedi.
Toplantıya asgari düzeyde temsil eden Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Müfit Bayram ise plana göre zorlama yer seçimi yapıldığını ifade etti ve şunları söyledi: “Burada öncelikle ulaşım etüdü yapılmalıydı. Sağlık Müdürlüğü ile yapılan toplantıda biz bunu önerdik. Biz işten kaçmayız. Hemşerilerimizin sorunu büyükşehrin sorunudur. Biz bu konularda yazılar yazmışız, yanıt alamamışız. Orada okulların toplanacağı yerde var. Planlama açısından sorunlar devam ediyor. TOKİ ve Ortaöğretim kampüsü orada yokken planlama yapılamaz”…
Bizi de şaşkına çeviren bu açıklama sonrasında Şehir Plancısı uzmanlarla görüştük. Uzman görüşünü sizlerle paylaşarak sonlayalım.
“Planlama olan için değil gelecek için yapılır.
Plan; geleceğin vizyonudur”….