25. Dönem Muğla Milletvekilleri mazbatalarını aldı.
Hükümet kurma çalışmalarının hatta tartışmalarının devam ettiği süreçte Muğla’nın 6 milletvekilinden kim ya da kimlerin icracı milletvekili olacağı henüz belli değil.
Zira şu anda hangi siyasi partinin hükümet kuracağı ya da hükümet ortağı olacağı belli değil.
İcracı milletvekilleri Ankara’da yüksek siyaset eliyle yürütülen hükümet kurma çalışmalarının sonuçlarına göre değişecek.
Eğer Ak Parti yeniden hükümet kurar ya da iktidar ortağı olursa Hasan Özyer ve Hasan Kökten, CHP hükümet kurar ya da iktidar ortağı olursa Akın Üstündağ, Ömer Süha Aldan ve Nurettin Demir, MHP hükümet kurar ya da iktidar ortağı olursa da Mehmet Erdoğan icracı milletvekili olacak.
Siyasi tabloya göre Muğla; CHP-AKP ortaklığında 5 icracı milletvekiline, CHP-MHP ortaklığında 4, AKP-MHP ortaklığında 3 icracı milletvekiline sahip olacak.
Ancak şu anda Muğla’nın 6 milletvekili arasında hükümet tecrübesi olan, icracı milletvekili deneyimine sahip olan sadece bir milletvekili var.
Ak Parti Muğla Milletvekili Hasan Özyer.
Özyer, daha önceki vekillik döneminde icracı milletvekili olarak deneyim sahibi bir siyasetçi.
Özyer, icracı milletvekili olarak daha önceki süreçte kentin turizm yatırımları adına önemli işler yapmış, farklı yatırımları için ciddi kaynakların Muğla’ya gelmesini sağlamıştı.
CHP’nin olası hükümet ortaklığında 3 milletvekili icracı konumuna erişecek. Böylece CHP milletvekilleri uzun süredir giydikleri muhalefet gömleğini çıkaracak icracı gömleklerini giyecekler.
Elbette millete hizmet etmenin 38 türlü yolu var.
Elbette milletvekilliği de bir hizmet makamı.
Ancak milletvekilleri, partileri hükümet ya da hükümet ortağı olmadan icracı vekil olamıyor, bu makama ulaşamıyor.
Muğla’da yaklaşık 25 yıldır yerel iktidarın sahibi olan CHP, meclisin 25’nci döneminde eğer hükümet kurma ya da hükümet ortağı olma başarısı gösterirse Muğla’da uzunca bir aradan sonra yerel iktidarla genel iktidar arasındaki siyasi denklik sağlanmış olacak.
Yerel iktidarla genel iktidar uyumu sağlanmış olacak.
Son iktidarını bundan 22 yıl önce 49’ncu hükümette SHP ile gören Muğla, 22 yıl aradan sonra yeniden siyasi denkliğe ulaşacak.
CHP milletvekilleri böylece ricacı dönemden (!) icracı döneme geçmiş olacak.
Muğla için CHP’nin bu süreçte hükümet kurması ya da hükümet ortağı olması bu açıdan çok önemli.
Zira genelin siyasi sonuçlarıyla Muğla’nın yerel siyasi sonuçları arasındaki tercihin yarattığı çelişki, kentin hizmet ve yatırım alma konusundaki becerisini de körleştirdi.
Yerelle, genel arasındaki tercih farkı il olarak bizi ‘ekmek istemez, su istemez’ noktaya getirdi. İşte bu noktada Muğla’nın elinde sadece yerel iktidarı sağlayan belediyeler ve İl Özel İdaresi kaldı.
Kısıtlı imkân ve bütçelerle hizmet üretmeye çalışan CHP’li belediyelerin yaptığı hizmetten ve yatırımdan sayıldı.
Kimseye haksızlık etmeyelim.
Tabiki Muğla bu süreçte hükümetlerden yatırımlar aldı.
Özellikle Ak Parti iktidarında da Muğla’ya çok önemli hizmet ve yatırımlar yapıldı.
Bunu inkâr eden yok.
Ancak Muğla için gereken yatırımların kararını Muğla değil, iktidarlar belirledi.
Muğla bu süreçte kendisine ‘ne uygun görülürse’ onu aldı.
Yatırımlarda önceliği Muğla değil, iktidarlar belirledi.
İl Genel Meclislerinin kapanmasının ve Muğla’nın Büyükşehir statüsüne alınmasının ardından bir buçuk yıl geçti.
Büyükşehir statüsü ile gelen yeni yönetim şekli, yeni sıkıntı ve sorunlara yol açtı.
Muğla ölçeğinde; 7 Haziran milletvekili genel seçim sonuçları, yerel iktidarla genel iktidar arasındaki farkın ortadan kalkması açısından önemli…
Muğla’da yerel iktidarın sahibi olan CHP’nin bu süreçte kurulacak hükümette yer almasını bu nedenle çok önemsiyoruz.
Bu süreçte CHP’nin hükümette yer almasıyla ‘22 yıldır sağlanamayan siyasi denklik sağlanmış olacaktır’ diye düşünüyoruz.
Yerel ve genel uyumu ile Muğla’nın artık ‘ekmek ister, su ister’ duruma geleceğini biliyor, milletvekillerinin de ricacı makamdan icracı makama oturmalarını bekliyoruz.