Büyükşehir statüsü Muğla’ya yaramadı.
Büyükşehir uygulamalarıyla biz galiba bir alamete binerek kıyamete doğru yol alıyoruz.
Bu süreçte belediyeden hizmet bekleyen ancak beklediği hizmeti belediyeden alamayan vatandaş ne kadar mağdursa (!)
Çok istemesine karşın yasa nedeniyle vatandaşa hizmet götürmek isteyen ancak götüremeyen ilçe belediye başkanları da bir o kadar mağdur.
Behçet Saatcı’nın dışındaki ilçe belediye başkanları şimdilik bu konudaki mağduriyetlerini çaktırmasa da büyükşehir statüsü Muğla’nın her bir zemininde gerçek bir cezaya dönüşmek üzere.
Büyükşehir statüsü hem belediye başkanını, hem de vatandaşı, her ikisinin birden mağdur ederek örneği görülmemiş bir süreç başlattı.
Bu süreçte mağdur olmayan tek belediye; Malıyla, mülküyle ve abartılmış yetkileriyle Muğla Büyükşehir Belediyesi…
***
Büyükşehir yasasıyla ciddi anlamda yetki ve gelir kaybına uğrayan ilçe belediyeleri ve belediye başkanları için hizmet üretememe konusu travmatik bir hal almaya başladı.
İş yapmak, hizmet üretmek isteyen belediye başkanlarının iki ayağı bir pabuca girdi.
Hizmet etmesi için oy vererek belediye başkanını seçen her bir vatandaş hizmetlerin aksamaya başlamasıyla belediye başkanlarının yasadan kaynaklı haklı gerekçelerini mazeretten saymayacak.
Hizmet prensibine dayalı seçen-seçilen ilişkisi bu süreçte yeni bir boyuta taşınacak.
Vatandaş belediyesinden beklediği hizmeti alamayınca belediye başkanını, meclis üyelerini ve belediyeyi suçlayacak.
Hizmeti engelleyen yasayı suçlamak kimsenin aklına gelmeyecek.
***
Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı,
Büyükşehir yasasıyla birlikte yetki karmaşasını ortadan kaldırmak, vatandaşların daha hızlı yerel yönetimler ile iletişime geçmesi için Fethiye Belediyesi, Büyükşehir ve ilçe belediyeleri yetki bilgilendirme rehberi dağıtmaya başladı.
Fethiye’nin 41 mahallesinde zabıta tarafından dağıtılan bilgilendirme rehberinde Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı’nın büyükşehir yasasıyla birlikte yaşanan süreci anlatan bir ön sözü var.
Başkan Behçet Saatcı, büyükşehir yasasıyla yaşanan sıkıntılarla ilgili kısaca şu açıklamayı yaptı.
“İlimizin Büyükşehir kapsamına alınmasının ardından son üç ayda söz konusu kararlarla vatandaşımız mağdur edilmektedir. Aynı zamanda belediyeler arası yetki karmaşası, statü ve görev çakışması gibi sorunlar da meydana gelmektedir. Büyükşehir yasasıyla birlikte yüzde 60 gelir kaybına uğradığımız, personel olarak gereğinden fazla büyüdüğümüz, 30 Mart öncesine göre hareket kabiliyetimizin azaldığı, coğrafya ve nüfusumuzun arttığı ancak gelirlerimizin azaldığı, önümüzdeki süreçte belediyelerin taşınmaz ve ekonomik olan bazı değerlerimizin de büyükşehir’e geçeceğini sizlerle paylaşırız”…
***
Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı’nın seçen-seçilen ilişkisinin sorumluluğu içinde hareket etmesini, vatandaşı uyarmasını önemsiyoruz.
Bize göre Behçet Saatcı, sıkıntıya düşen her belediye başkanının yapması gereken bir zorunluluğu yerine getirdi.
Turizm sezonuna hazırlıksız ve yetkisiz yakalanan ilin sahil bandını oluşturan Fethiye, Seydikemer, Dalaman, Ortaca, Köyceğiz, Marmaris, Bodrum ve Milas ilçelerinde 30 Mart yerel seçimlerinden bu yana hizmet anlamında bekleyen sorunların ne olduğu konusunda bir fikrimiz yok.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın bekleyen sorunlardan kaçını çözüme kavuşturduğunu da bilmiyoruz.
Bildiğimiz CHP’li ilçe belediye başkanlarının bu süreçte parti disiplini çerçevesinde hareket ettiği, yaşadıkları sorunları şimdilik sır gibi sakladığı…