ŞEHİR HASTANESİ
Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi tamam.
Eli kulağında hastane kısa bir süre sonra hizmete girecek.
Bu süreçte mevcut hastanenin yerine ne olacağı? tartışma konusu oldu.
Farklı fikirler, görüşler ortaya atıldı.
Son olarak Hamle Gazetesi’nin imtiyaz sahibi Hayati Nizamoğlu, yerel gazete sahipleriyle bir araya gelerek mevcut hastanenin bulunduğu alanın şehir hastanesine dönüştürülmesi konusunda ortak, sivil bir görüşü ortaya koydu.
Görüş kamuoyunda da kabul gördü.
Daha sonra konuyla ilgili toplantılar gerçekleştirildi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde gerçekleşen son toplantıya; Hayati Nizamoğlu, Gazeteci Yazar Özcan Özgür, Muğla Gazetesi İmtiyaz sahibi Zübeyda Fellahoğlu, Devrim Gazetesi’nden Mahir Ateş, Yenigün Gazetesi muhabiri Burcu Ateş, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Tıp Fakültesi Dekanı Nevres Hürriyet Aydoğan, Sağlık İl Müdürü Cihan Tekin, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Rıza Murat Himoğlu, Hastane Başhekimi Ümit Başar Semiz ve Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Nuri Ceyhan katıldı.
Toplantılar sonucunda il merkezinde 3. Basamak Sağlık Hizmeti veren bir hastane konusunda görüş birliğine varıldı.
İş burada kalmadı.
Kentten gelen sivil öneri, kentin iki otoritesi tarafından da gündeme getirildi.
Geçtiğimiz gün, 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında MSKÜ’de düzenlenen bir programda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Mansur Harmandar ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla’ya ‘Şehir Hastanesi’ yapılması çağrısında bulundu.
Rektör Harmandar, Muğlalıların ve kamuoyunun ortak kanaatinin Muğla’da bir Şehir Hastanesi açılması olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Şu anda inşaatı devam eden hastanemiz tamamlandıktan sonra bizim yine de hastaneye ihtiyacımız olacak. Bu konuda Muğlalıların ve kamuoyunun ortak kanaati Muğla’da bir Şehir Hastanesi’nin kurulmasıdır”…
Harmandar’ın ardından kürsüye gelen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, şehir hastanesine yönelik şu ifadeleri kullandı:
“Muğla’da inşaatı devam eden Tıp Fakültesi Hastanesi’nin tamamlanmasından sonra mevcut hastanemiz iyileştirilmeli. Bu alana en az 350 yataklı bir hastane yapılmalı. Tıp Fakültesi Hastanesinin yükünün azaltılması şart. Orada araştırma ve uygulamaya önem verilmeli. Belki orası da ileride yetmeyecek 475 yataktan 700’e çıkarılması gerekecek. Şu andaki mevcut hastanenin yerine en kısa zamanda ve süratle Muğla’nın ihtiyacı olan Kent Hastanesi’nin projesi yapılmak zorunda. 2. Basamak sağlık hizmetinin burada verilmesi gerekir.”
Harmandar; ‘Şehir’, Gürün; ‘Kent’ olarak tariflese de her iki tarif aynı kapıya çıkıyor.
Sivil görüşün yanında kentin üç otoritesinden ikisi; İlmiye Otoritesi (Üniversite) ve Mahalli Otoritesi (Belediye) Şehir Hastanesi’ne ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekiyor.
Sivil grupların oluşturduğu Muğla Lobisi, ötesinde üniversite ve yerel yönetim kentin haklı talebini ortaya koyarken sıra; Merkezi Otoriteye (Hükümet) gözler de icracı milletvekillerine Nihat Öztürk ve Hasan Özyer’e çevriliyor.
Merkezi otorite, önce sivil gruplardan daha sonrada kentin mevcut iki otoritesinden gelen Şehir Hastanesi talebine yönelik nasıl bir adım atacak? merak ediliyor…