Şehir büyüyecek, nasıl ve ne yönde?
Bu sorunun cevabını geçtiğimiz gün Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy birliği ile kabul edilen 1/ 25 Binlik Nazım İmar Planı’nda bulabiliriz.
1/25 Bin ölçekli Hazım İmar Planı; Arazilerin kullanılış biçimi, bölge tipleri, bölgenin gelecekteki nüfus yoğunluğu, bölgenin yapı yoğunluğu, yerleşme alanlarının yönü ve büyüme seviyesi gibi durumlarla ilgili ilkelerin ve çözümlerin yer aldığı plan olarak tanımlanıyor.
Bir ay süreyle askıda kalan, askı süresi içinde yapılan itirazlar sonrasındaki değerlendirmelerle son şeklini alan Nazım İmar Planı, ilçe belediyelerinin ortak katkıları ve Muğla Büyükşehir Belediyesi İmar komisyonun çalışmaları ile şekillendirildi.
Planın onaylanmasının ardından plana ilişkin bir açıklama yapan Muğla Büyükşehir Belediyesi İmar Dairesi Başkanı Ayşe Ünal, 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planının, alt ölçekli imar planlarına kılavuzluk edebilecek bir rehber niteliğinde olduğunu dile getirerek şunları söyledi:
“29.09.2015 tarih ve 341 sayılı meclis kararımız ile Muğla İli genelinde Büyükşehir Belediyesi görev ve yetki alanını kapsayan 1/25 000 ölçekli Nazım İmar Planı 3194 sayılı Kanunun 8’inci maddesi 5216 sayılı Kanunun 7/b ve geçici 1’inci maddeleri uyarınca onaylandı. 12.10.2015 tarihinden itibaren bir ay süre ile askıya çıkarıldı. Belediyemiz internet sayfasında yayınlandı ve 11.11.2015 tarihinde mesai bitiminde askıdan indirilerek askı süresi içerisinde yapılan itirazlar Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi’mizde 10.03.2016 tarihinde itirazlar değerlendirilerek oy birliği ile karara bağlandı. Oy birliği ile alınan kararla 1/25.000 ölçekli Muğla ili Nazım İmar Planı kesinleşti. Böylece, il bütününde koruma-kullanma dengesinin sağlanması ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek üzere, yerleşim alanları ile sanayi, tarım, turizm, ulaşım gibi sektörel gelişmeleri yönlendirecek arazi kullanım kararlarının ölçeğin gerektirdiği detayda belirlendi. Ayrıca bu doğrultuda alt ölçekli planlarda ilgili kurum ve kuruluş görüşleri doğrultusunda ilimizdeki arazi kullanım kararları şekillenmiş olup 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarına kılavuzluk edebilecek bir rehber oluşturuldu.”
Bu konuda ikinci açıklama Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’den geldi. Muğla’nın Büyükşehir Belediyesi olmasından hemen sonra başlatılan çalışmalarla Muğla’nın 1/25.000 ölçekli nazım imar planının yapıldığını söyleyen Gürün, hazırlanan planı titiz çalışmanın ürünü olarak nitelendirirken, Muğla’nın bütüncül planını ilçe belediyeleri ve imar komusyonu ile birlikte hazırladıklarını ifade etti. Başkan Gürün, planın oy birliği ile meclisten geçmesine dikkat çekti.
Biliyorsunuz her plan gibi 1/25 Binlik Nazım İmar Planı da belli bir süreyle askıda kaldı.
Bu süreçte plana kim ya da kimler, hangi kurum ya da kuruluşlar itiraz etti? bilmiyoruz.
Zira plana yönelik itirazlara ilişkin tek bir görüş basına yansımadı.
Ne meslek odalarından, ne kitle örgütlerinden ne de çevreci gruplardan plana ilişkin tek bir açıklama gelmedi.
Şehrin Anayasası olarak kabul edilen, arazilerin kullanım kararlarının verildiği, ilin nüfus yoğunluğunun, yapı yoğunluğunun ve yerleşme alanlarının ve arkeolojik kazı alanları ile doğal sit bölgelerinin belirlendiği, 1/25 binlik plana yönelik Şehir Plancıları Odası Muğla Şubesi’nin kendi içindeki tartışmalarının dışında bir tartışma yaşanmadı.
Yaşandıysa da basına yansımadı.
Bu süreçte planın mülkiyetler üzerinden bile tartışılmaması ilginçti.
Biliyorsunuz Muğla’nın geçmişten gelen büyük bir birikimi var.
Muğla’nın ekolojik, doğal ve kültürel değerleri koruyan ve geliştiren, iklim değişikliklerine duyarlı ve uyum sağlayan, yerel değerleri öne çıkartan, yaşam kalitesi ve erişebilirlik düzeyi yüksek, tarımsal üretimi destekleyen, akıllı kentleşme, çevreye duyarlı sanayi, lojistik, kültür, turizm ve eğitim gibi belirlenmiş öncelikleri var.
Stratejik eksenleri, hedefleri ve projeleri var.
Biliyorsunuz şehrin anayasası olarak nitelendirilen 1/25 binlik nazım imar planının ortak bir önermenin, ortak bir çalışmanın ve ortak aklın ürünü olduğu vurgulandı.
1/25 binlik planın bu bileşkeler doğrultusunda hazırlandığı ve bu nedenle Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi’nden oy birliği ile geçtiği ifade edildi.
Siyasi partilerin meclis gruplarından plana yönelik bir şerh konulmadı.
Muğla’nın eskimeyen gündemi; yeni bir planlamaydı.
Yeni bir anayasa sancılarının çekildiği şu günde biz Muğla olarak, kent anayasası olarak nitelendirilen 1/25 binlik nazım imar planı ile geleceğimizi planlamış olduk.