SİGARA YASAĞI
2015-2018 Tütünle Mücadele Eylem Planı’na göre sigara birçok alanda yasaklandı.
Yasak öncesinde restoran, bar, cafe, pastane, lokanta gibi yerlerde alternatif yöntemlerle sigara içilebilir alanlar oluşturulmuş, esnaf yasağı bu yöntemle savuşturmuştu.
Özellikle mekan önlerindeki açık alanlar bu işe tahsis edilmişti.
Ancak Sağlık Bakanlığı yasada önemli bir değişiklik yaptı ve sigara yasağının kapsamını genişletti.
Sağlık Bakanlığı, tütün ve tütün ürünleriyle mücadele kapsamında ‘açık alan’ düzenlemesinde yenilik yaparak restoran, kafe gibi mekanların açılabilir camlı kısımlarının bulunduğu yerlerde de sigara içilmesini yasakladı.
Açıklamayı bizzat Sağlık Bakanı Recep Akdağ yaptı.
Bakan Akdağ; “Lokanta, pastane, restoran gibi yerlerin önünde kapalı yerler yapılıyor, ‘Yanları açık’ denilerek sigara içilebiliyor. Üstü kapalı olan, tek bir tarafında bile duvar bulunan yerleri kapalı alan sayacağız. Materyalin ne olduğu önemli değil, cam dahi olsa burası da kapalı alan sayılacak” dedi.
Ayrıca sigara yasağına ilişkin Başbakanlık ve Sağlık Bakanlığı tarafından iki genelge yayınlandı.
Bu iki genelgeyi sizlerle paylaşalım:
2009/13 Başbakanlık Genelgesi:
Sabit veya seyyar bir tavanı veya çatısı (çadır, güneşlik vb. dahil) olan kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yan yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya çatısı olup yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı bulanan yerler ‘kapalı alan’ olarak değerlendirilecektir.
2009/44 Sağlık Bakanlığı Genelgesi:
Tavanı veya yan yüzeyleri ya da her ikisi birden açılır-kapanır bir düzeneğe sahip olan işletmelerin tavan veya yan yüzeyleri zaman zaman açık tutulsa dahi, bu mekanlar ‘kapalı alan’ mahiyetindedir.
İfade etmek gerekir ki;
Başbakanlık ve Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgenin ardından yasaya saygılı işletmeler gereğini yaptı ve kapalı alan olarak tariflenen alanlarda sigara içmeyi yasakladı.
Süreç içerisinde yapılan denetimlerde de bu tür işletmelerde sigara içilmediği tespit edilirken sigara içilmesine göz yuman işletmelere de ceza uygulaması yapıldı.
Ancak sorun hala çözüme kavuşmadı.
Ortada yasa olmasına karşın bazı işletmelerin yasayı yok saydığı ve yasada kapalı alan olarak tariflenen alanlarda sigara içilmesine olanak sağlığı iddia edildi.
Bu konuda bir çok iddia ortaya atılsa da “Filan mekanda içiliyor, burada neden içirmiyorsunuz” iddiası bizzat vatandaşa aitti.
Yasayı uygulayan işletmelerin mağduriyeti artmaya devam edince (!) yetkilileri uyarmak görevi bize düştü.
Alan tariflemesi netleşen sigara yasağına yönelik denetimlerin arttılması gerektiğini hatırlatalım, yasaya saygılı işletmelerden gelen iki soru ile bitirelim.
Sigara konusundaki yasak ortadayken sigara içilmesine izin veren bazı işletmeler, haksız rekabet yaratmanın ötesinde yasayı yok hükmünde görmeye devam ederek, sigara yasağını delmeye devam edecekler mi?
Bakanlığın yayınladığı genelgeye, kapalı alan tariflemesine rağmen bazı işletmeler sigara içirebilmeyi nasıl başarıyorlar?