SİYASET KENDİ ZEMİNİNE GERİ DÖNDÜ
Siyasi Partilerde 31 Mart 2019 yerel seçimlerine yönelik aday belirleme süreci ile başlayan ve propaganda döneminde hat safhaya ulaşan seçim rekabetinden CHP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Osman Gürün galip çıktı.
Muğla Büyükşehir adaylığında Ak Parti Adayı Mehmet Nil Hıdır, Demokrat Parti Adayı Mehmet Kocadon ve Bağımsız Aday Behçet Saatcı ile yarışan Osman Gürün ikinci kez Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.
Resmi olmayan sonuçlara göre;
Millet İttifakı’nın CHP’li Adayı Osman Gürün yüzde 36.20 oranla büyükşehir belediye başkanı oldu. Gürün’ü, yüzde 28.29 oranla Cumhur İttifakı Adayı Mehmet Nil Hıdır, yüzde 26.20 oranla Bağımsız aday Behçet Saatcı, yüzde 3.30 oranla Demokrat Parti Adayı Mehmet Kocadontakip etti.
CHP ve Ak Parti il genelinde 6’şar ilçede kazanırken MHP bir ilçede belediye başkanlığı kazandı.
31 Mart yerel seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre ilçelerde siyasal tablo şöyle oluştu:
Fethiye’de CHP adayı Alim Karaca, Seydikemer Ak Parti adayı Yakup Ötgöz, Dalaman Ak Parti adayı Muhammet Karakuş, Ortaca MHP adayı Alim Uzundemir, Köyceğiz Ak Parti adayı Kamil Ceylan, Marmaris CHP adayı Mehmet Oktay, Datça CHP adayı Gürsel Uçar, Ula Ak Parti adayı İsmail Akkaya, Menteşe CHP adayı Bahattin Gümüş, Yatağan Ak Parti adayı Mustafa Toksöz, Milas CHP adayı Muhammet Tokat, Bodrum CHP adayı Ahmet Aras, Kavaklıdere Ak Parti adayı Mehmet Demir seçimin kazanan isimleri oldu.
Kazanan isimler belli.
Peki ya kaybedenler?
Onlarda üç aşağı beş yukarı belli.
Kaybedenlerin listesi, oldukça uzun.
Kaybedenlerin listesi sadece aday olan ve yarışı kaybedenlerden oluşmuyor.
Siyaseten emekliye ayrılan çok sayıda siyasetçinin yanında listede her açıdan kaybedenler de mevcut.
Elbette önümüzdeki günlerde seçime yönelik analizlerde bu konuda ele alınacak.
Bugün itibariyle şu kadarını söylemek isteriz.
Bu seçim öncesinde kişisel hırslara dayalı artan rekabetle,kendi diyalektik zemininden uzaklaşan, şirazesinden çıkan siyaset kendi zeminine geri döndü.
Bu ne demek?
Bunun anlamı şu:
Diyalektik mantığa göre;
CHP siyasal bir tez ise (!) bu tezin karşı tezi de Ak Parti’dir.
Tez-anti tez kavramına göre seçim; siyasal gelişimini tamamlamış tescilli güç ve yapılar arasındaki rekabette geçer.
Siyasal tarihimiz tezin anti tezi dışında kalan her türlü girişimin, adayıkim olursa olsun, adı ne olursa olsun, dönemsel ve geçici olduğunun örnekleri ile doludur.
Bu tür yapıların kalıcı bir etki yapması, ötesinde seçmenin bütününe sirayet etmesi mümkün değildir.
Bizim açımızdan şunu söylemek mümkündür.
Seçmenin özgür iradesiyle Muğla siyaseti 31 Mart yerel seçimlerinde,tez-antitez kavramına geri dönmüş durumdadır.
31 Mart seçim sonuçlarıyla oluşan sıralama (I-Osman Gürün, II-Mehmet Nil Hıdır, III-Behçet Saatcı, IV-Mehmet Kocadon) bu gerçeği ortaya koyar niteliktedir.
***
Bu köşede yer alan içeriklerin sosyal medya üzerindeki paylaşımlarına yapılan yorumlarla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluk, yorum yapan kişilere aittir. Köşe yazısının yazılı ve görsel yayın kurumlarında ve internet medyasında izinsiz kullanımı yasaktır.