SİYASETTE SÜRDÜRÜLEBİRLİK STATÜSÜ KAZANMAK HERKESE NASİP OLMAZ
Haberin başlığını okuyunca, çok güldüm.
“Artık Turistleri Dumanla Karşılıyoruz”…
Bodrumageldik.com internet sitesinde Bodrum Yokuşbaşı mevkiinde katı atık depolama alanında meydana gelen, bilmem kaçıncı yangının haberi bu başlıkta verilmişti.
Katı atık depolama alanında çıkan bilmem kaçıncı yangınla Bodrum; tarih, turizm, tatil, eğlence kültürüne bir yenisini daha ekledi.
Duman kültürü…
Bilim insanları kentlerin sürdürülebilirliğini sağlayacak unsurlarından başında atık bertarafının doğru yapılması gerektiğini ifade ediyor olsa,
Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum’un katı atık tesisi için çaba gösterse de nafile.
Bodrum’da vahşi depolama devam ediyor.
Vahşi depolama; Bodrum’un başına sürekli iş açıyor.
İklim koşullarına bağlı sıkışmalar nedeniyle oluşan patlamalar, ötesinde günlerce süren yangınlar nedeniyle Bodrum ‘SOS’ veriyor.
Bir bakıyorsunuz Arşibel mavisi, griye dönüşüyor.
Yetmiyor, Yokuşbaşı’nda yüzbinlerce turisti duman karşılıyor.
Biliyorsunuz, Bodrum’a yapılacak olan katık atık depolama tesisi yer tespitinde sorunlar yaşandı ve sorun bir türlü aşılamadı.
Bütün izinleri alınarak yapılan ihale ne yazık; iptal edildi.
Büyükşehir Belediyesi’nin önerdiği yeni alanların yetkili kurumlar tarafından benimsenmemesi, işin içine siyasetin girmesi; işi çözümsüz noktaya taşıdı, il genelindeki çöpün beşte birini üreten Bodrum’da çöp yangınları devam etti.
Bu konuda en son sözü; Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün söyledi.
Menteşe katık atık depone alanı tesisi açılış töreninde yaptığı konuşmada Gürün, bu vahim durumu özetledi.
Fethiye’de yetersiz kalan katı atık depolama tesisinin iyileştirildiğini, en yakın süreçte hizmete açılacağını ifade eden Başkan Gürün, sorunu ‘gerdanlığın iki halkası’ örneklemesiyle dile getirdi.
Gerdanlığın bir yanına Milas’ı, diğer yanına Bodrum’u koyan Gürün, Milas’a yapılacak olan tesisin ihale edildiğini ve inşaatına başlandığını, eğer sorun çıkmazsa (!) 10 ay sonra hizmete gireceğini müjdeledi.
Gerdanlığın büyük halkası Bodrum’un çöp üretme rekoruna işaret eden Gürün, “Maalesef üzülerek söylemem gerekiyor, bütün izinleri alarak ihale yapmış olmamıza rağmen çeşitli süreçler ihaleyi iptal etmek mecburiyetinde bıraktı. Yeni iki alan teklifimiz maalesef kurumlar tarafından uygun görülmedi. Ama Muğla’nın yüzde 68’i orman ve tesisin bu alanlar içerisinde yapılması hukuki olarak gerekli. Muğla’da en büyük çöpü üreten ilçemizde çağdaş bir çöp deponi alanı yapmak için imkân bulamıyoruz. Süratle Bodrum’u vahşi depolamadan, her yaz gelen misafirlerimizi çöp yangınlarından kurturmak, Bodrum’a yakışan çağdaş bir çöp deponi alanı kurmak zorundayız. Umuyorum en kısa zamanda başlar ve bitiririz” dedi.
Başkan Gürün sorunu göreve yeni başlayan Muğla Valisi Esengül Civelek’le birlikte tekrar değerlendireceklerini sözlerine ekledi.
Başkan Gürün, konuyu Vali Civelek’le değerlendirdi mi? Bilmiyoruz.
Şu günde bilmek istediğimiz; bu konuda ne yapıldığı?
Ak Partili icracı milletvekilleri; Hasan Özyer ve Nihat Öztürk,
Ak Parti MYK Üyesi; Bülent Karakuş,
CHPli muhalefet milletvekilleri; Akın Üstündağ, Prof. Dr. Nurettin Demir ve Ömer Süha Aldan, kendilerini bu işte sorumlu görüyorlar mı?
Sorumlu görüyorlarsa (!) işin çözümü noktasında ne yapıyorlar?
Kurdeleli açılış törenleri, delege seçimleri ya da ilçe kongreleri, (!) milyon dolarlık turizm gelirlerini genel bütçeye aktaran, ancak çöp yangınından başını kaldıramayan Bodrum’un katı atık tesisinden daha mı önemli?
Sürdürübelirlik sadece kentlerin değil, siyasetçilerinde temel sorunlarından birisidir.
Siyasette sürdürülebilirlik statüsü kazanmak (!) herkese nasip olmaz…