Muğla’da kayıtlı 12 bin süt üreticisi var. Tamamı birlik çatıları altında olan 12 bin süt üreticisi milyon/litrelik büyük bir üretimin ve katma değerin sahibi. Hükümetin son 10 yıldaki tarımsal desteği ile artan hayvan sayısı süt üretimini de tetiklemiş durumda.
Bunun yanında üreticiye büyükbaş hayvan alımında sağlanan faizsiz kredi, inek ve buzağı başına verilen teşvik ve süte verilen destekle sektör bir anda büyük bir gelişme gösterdi. Sektördeki bu büyümeyi Orta Muğla’dan fark etmiş, geçtiğimiz günlerde Milas Süt Üreticileri Birliği’ni konu alan bir yazı kaleme almış ve birliğin yaptığı işlerin önemine dikkat çekmiştik. Milas yerleşkesinde 47 mahallede 3 bin üyeye ulaşarak yıllık üretim kapasitesini 41 milyon 772 bin 945 litreye taşıyan Milas Birliği’nin örgütlü süt üreticilerinin hakları için uyguladığı yöntemleri sizlerle de paylaşmış, kendilerine Orta Muğla’dan selam göndermiştik. Aradan iki gün geçti geçmedi, Menteşe ve Ula Süt Üretici Birliği’nden bizi üzüntüye gark eyleyen bir açıklama geldi.
Ekonominin sorunlarla boğuştuğu şu günde, piyasadaki daralma Orta Muğla süt üreticilerini isyan noktasına getirdi. Menteşe Ula Süt Üreticileri Birliği çatısı altında üretim yapan süt üreticileri, sütlerini satacak yer bulamadıkları için yüzlerce litre sütü sokağa döktü…
Eylem sonrasında Menteşe Ula Süt Üreticileri Birliği Başkanı Sezai Sel, bir açıklama yaptı. Sel, hükümetin tarım ve hayvancılığa verdiği destekle adeta bir sektör haline dönüşen süt üretiminde üretimin fazla tüketimin ve ihracatın az olduğuna dikkat çekti.
Sezai Sel, üreticilerin alıcı bulamadığı için şimdilik (!) sütü sokağa döktüğünü, sorunun devam etmesi halinde belki de bir ay sonra üreticilerin hayvanlarını kesmek zorunda kalacaklarını ifade etti.
Menteşe Ula Süt Üreticileri Birliği Başkanı Sezai Sel, yaşadıkları sorunları tek tek sıraladı.
Süt fiyatlarının 2014 Temmuz’dan bu yana değişmediğine dikkat çeken Başkan Sel, “İki yıllık süreçte perakende süt, peynir, yoğurt gibi ürün, fabrika yemi, yonca gibi girdi fiyatları artarken, çiğ süt fiyatlarının artmamasının üreticiyi zor durumda bırakıyor. Bununla birlikte iç ve dış piyasalarda daralan arz ve talep dengesi nedeniyle sütte alıcı bulamıyoruz, pazar sıkıntısı yaşıyoruz. Süt firmaları süt alımını durdurmaya başladı. Daha önce günlük 25 ton alım yapılıyordu, şimdi 12 tona düştü. 1 Şubat itibariyle de süt alımları tamamen duracak. Fiyat düşse bile almayacaklar” dedi.
Sorunun süt üretiminin en düşük olduğu dönemde yaşandığına dikkat çeken Sel, “Devlet teşvikleri ve kredilerle hayvan sayısı ve üretiminde büyük artış yaşandı. Birçok üreticimiz faizsiz kredilerle 7 ila 8 bin TL’ye büyükbaş hayvan aldı. Yıllık 225 TL inek başına, buzağılara 75 TL teşvikler veriliyor. Bunun yanı sıra süt desteği veriliyor. Fakat gelinen noktada üretim fazla olmasına rağmen bu seferde pazar sıkıntısı baş gösterdi. Üreticiler kara kara düşünüyor. En geç bir ay sonra çok büyük problemler başlayacak. Bu noktada devletimiz Et ve Süt Kurumu aracılığıyla bu soruna çare olmasını bekliyoruz. Bu sıkıntı sadece Muğla’da değil, tüm Ege bölgesinde yaşanıyor. Yetkililerin, bu konuda duyarlı olmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Görüldüğü gibi; domates ve narenciye üreticileri gibi şimdi de süt üreticileri üretim-tüketim-pazarlama ilişkisinde “satamıyorsan-dökeceksin” noktasına geldi.
Süt Üreticileri Birlikleri uyarıyor. Bizim görevimiz bize gelen uyarıları sizlere ve yetkililerine ulaştırmak.
Neon ışıklı alışveriş merkezlerinde homojenize damgalı paketlenmiş 1 litrelik süt 3 liradan satılırken, bizim Sarıkız’dan ürettiğimiz doğal; anam-babam sütü, eğer çözüm bulunmaz, önlem alınmazsa, süt yola dökülmeye devam edecek.
Başka halk iradesiyle seçilmiş Muğla Milletvekillerine, Siyasi partilerin il başkanlarına, Sanayi ve Ticaret Odaları başkan ve yönetimlerine, Ticaret Borsası yöneticilerine ve yerel yönetimlere önemle duyurulur…
Orta Muğla’dan sonra binlerce süt üreticisinin bulunduğu üretim bölgesi Milas’a, Süt Birliği’ne doğru yola çıkıyoruz. Bugün Milas’tayız. Zira biz sütün yola dökülmesine seyirci kalamayız.