TEKNOPARK BİR MİLAT
Muğla’da bir ilk.
Ortaklığın, ortaklaşa iş yapmanın pek benimsenmediği bir ilde 52 ortaklı bir işe kalkışmak gerçekten önemli.
Bu bir milat.
***
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öncülüğünde uzun zamandır çalışmaları sürdürülen TEKNOPARK A.Ş. 29 Kasım 2016 Salı günü noter huzurunda atılan imzalarla kuruldu.
Teknopark teknoloji ile parkın kısaltılmış şekli olsa da yasa “Teknoloji Geliştirme Bölgeleri” olarak tanımlanıyor. Bu tanım kısaltılmışından (teknopark) daha çok anlam ifade ediyor.
5 milyon sermayeli Muğla Teknopark A.Ş. Üniversite tarafından tahsis edilen 64 bin metre karelik bir alana kurulacak Teknokent’te hizmet verecek.
Yönetim Kurulu Başkanlığını Muğla Valisi Amir Çiçek yapacak.
Vali Çiçek’in işin başında olması Henry Etzkowitz’in Teknoparklara ilişkin “Üçlü Sarmal Modeli; Üniversite-Sanayi-Devlet” kuramı açısından çok önemli.
Bu kuram; Araştırmalarla bilgiyi üreten üniversiteyi, bu bilgiyi uygulamaya aktaran sanayiyi, verimli iş birliği platformu oluşması için gerekli destekleri sağlayan ve önlemleri alan devleti kapsıyor.
Teknopark’la bu üçlü iş birliği aynı çatı altında buluşturuluyor.
Üniversite-sanayi işbirliği; bilimsel ve teknolojik araştırmalar sonucu ortaya konan bulguları pazarlanabilir bir ürün ya da hizmete, geliştirilmiş bir imalata ya da yeni bir toplumsal hizmet yöntemine dönüştürmede belirleyici bir role sahip.
Bu işbirliğine devlet de eklendiğinde zincirin halkası tamamlanmış oluyor.
Bu yapıda Valilere büyük iş düşüyor.
***
İşin bilimsel, kuramsal yanını bir kenara bırakalım.
Vatandaş teknopark’tan ne anlayacak ona bakalım.
***
Teknopark’la ne olacak?
Üniversite-Sanayi İş Birliği modeli yaratılacak.
Yani bilgi ile teknoloji yan yana gelecek.
Üniversite bilgiyi üretecek, sanayi bu bilgiyi uygulayacak.
Sonuçta teknoloji tabanlı bir kalkınma sağlanacak.
Üretimin yapı taşı olarak kabul gören “Ar-ge, inovasyon, rekabet, girişimcilik” gibi kavramlarla ifade edilen bilgi temelli bir ekonomi inşa edilecek.
***
Örneklemek gerekirse;
Fethiye’de sera üreticisi, Milas’ta zeytin üreticisi, Köyceğiz’de narenciye üreticisi, Datça’da badem üreticisi, Yerkesik’te bal üreticisi başta olmak üzere tüm üretim değerlerine destek verilecek.
Teknopark; üniversiteler, arge kuruluşları, firmalar ve pazar arasında bilgi ve teknoloji akışını yönetecek ve teşvik edecek. Yenilikçi firmaların oluşmasını ve büyümesini sağlayacak.
Yani üretici ya da yatırımcı hayatında hiç görmediği, göremeyeceği bilimsel nitelikli desteği bu yapıyla görecek.
Uzun lafın kısası; ürünü para edecek.
Ayrıca markalaşmada yol alınacak.
Teknopark, yüksek teknoloji ve bilimin olanakları yaratacak, üretilen her bir ürünün ticari bir ürüne dönüşmesini sağlayacak. Bu yolla da bölgenin kalkınmasına katkıda bulunacak.
***
Yukarıda ifade ettik.
Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Teknopark’ın kuruluşu Muğla için bir milat.
Kıymetini bilelim.
Kentin kaderini değiştirecek, bizi birinci lige çıkaracak bu projeye emek veren, katkı koyan kişi ve kurumlara toplum huzurunda teşekkür ederek sonlayalım…