TOKİ’den Gazetecilere Konut İmkanı
Muğla’nın Menteşe İlçesine yapılacak 2. Etap TOKİ konutlarının ihalesinin 28 Nisan tarihinde yapılacağı açıkladı. Müjdeli haber AK Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk’ten geldi.
2. Etaba ilişkin açıklamasını “Söz verdik ve sözümüzü tuttuk” başlığı ile duyuran Öztürk, konutların özelliklerini ve başvuru şartlarını önümüzdeki günlerde paylaşacaklarını ifade etti.
2. Etap Menteşe TOKİ Projesi Kapsamında 1.122 konut, 32 işyeri bulunuyor.
Milletvekili Nihat Öztürk, projeye yönelik daha önceden bin 122 konutun bir kısmının gazetecilere ayrılacağını dile getirmişti.
Evsiz gazetecileri heyecanlandıran bu açıklamanın ardından birileri sağı solu arayarak ev sahibi olmak isteyen gazetecilerin çetelesini tutmaya başlamıştı.
Projenin detayları, başvuru kriterleri belli olmadan birileri işgüzarlık yapmış, listeler oluşturmuş, durduk yere evsiz gazetecilerin ayranını kabartmıştı.
Gazeteciler haricinde basın sektöründe çalışanlar bile ‘ev sahibi oluyoruz’ diyerek yersiz bir hevese kapılmışlardı.
Daha ortada fol yok yumurta yok iken aralarında TOKİ’nin ova manzaralı 2+1, 3+1 evlerini dayayıp döşeyenleri bile çıkmıştı.
Biz gazetecilerin TOKİ’den ev almak gibi bir tecrübesi yok.
Ancak TOKİ’nin gazetecileri ev sahibi yapma gibi tecrübesi var.
TOKİ, talep örgütlenmesiyle gazetecileri ve emekli gazetecileri konut sahibi yapabiliyor.
Bildiğimiz kadarıyla TOKİ, örgütlü talepleri geri çevirmiyor, bunun ötesinde talepleri derhal işleme sokuyor. Kısa sürede ihaleye çıkıp 2 yıl gibi kısa bir sürede konutları hak sahiplerine teslim ediyor.
Bu konuda örneklemeler mevcut.
TOKİ’nin gazetecilere yönelik uygulamalarına göz atalım.
TOKİ, gazeteciler için halen;
Bursa’da 452,
Gaziantep’te 350,
Kocaeli’nde de 150 konut inşa ediyor.
TOKİ, ayrıca Trakya’da da aynı yöntemi uyguluyor.
Trakya ile birlikte TOKİ’nin Muğla’da da gazetecilere yönelik konut üreteceği Türkiye Gazeteciler Cemiyeti portföyüne kadar girmiş durumda.
TOKİ’ye yönelik örgütlü talepler, TGC seçim bildirgelerindeki yerini almış gözüküyor.
Mevcut TGC yönetime muhalif olanların seçim bildirgesinde ’emekli gazetecilere 250 TL’ye TOKİ’den ev vaadi’ bile bulunuyor.
TOKİ’nin düşük fiyatlarla gazetecileri ev sahibi yapması, çoktan meslekleki faaliyetler arasındaki yerini almış ve bir genel kurul argümanına dönüşmüş durumda.
Bu durumda şu soruyu sormak gerek;
İstanbul baskısında böyleyse taşra baskısında neden olmasın?
Evsiz gazetecilerin heyecanını anlayışla karşılamak gerek.
Zira bu devirde ‘nefesli’ imkanlarla ev sahibi olmakhiçte kolay değil.
Ancak listeler için aceye gerek yok.
Projenin detayları, başvuru kriterleri belli olmadan işgüzarlık yapmaya, durduk yere evi olmayan basın çalışanlarının ayranını kabartmaya da gerek yok.
Kimse merak etmesin, su akar deresini bulur.
İnancımız o ki; Bursa, Gaziantep ve Kocaeli’nde örgütlü talepleri cemiyetler aracılığı ile toplayan TOKİ Muğla’da da aynı yöntemle uygulama yapacak.
Muğla’nın gazetecilik mesleğine yönelik örgütlü talepleri de cemiyetler tarafından sağlanacak.
Muğla’da iki meslek örgütü var (!) Ancak bu iki meslek örgütüne bağlı olmayan gazeteciler de mevcut.
Ak Parti hükümetlerinin halka dokunan ve en sosyal projesi olarak kabul edilen TOKİ projesinde, aktif gazetecilik yapanların öncelikli tercih edilmesi, kontenjanda oluşacak boşlukların da basın çalışanlarının içinden belirlenmesini bekliyoruz.