TOKİ’yi Bekleyenler Bayramı Beklesinler
Kamuoyunda cevabı merak edilen üç sorudan birisi hangisidir? Diye bir araştırma yapılsa TOKİ 2. Etap konutları ilk üçte yer alır.
Belki de ilk sıraya oturur.
1. Etap TOKİ’nin ardından 2. Etap TOKİ’ye başvuru konusu nihayet açıklığa kavuştu.
Kamuoyunun merakla beklediği açıklama Muğla Valiliği’nden geldi.
Açıklamada Muğla’nın Menteşe ilçesinde yapılacak olan 2’nci etap TOKİ kayıtlarının Ramazan Bayramı sonrasında Muğla Valiliği’nde oluşturulacak birime yapılacağı belirtildi.
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nca, Menteşe ilçesine yapılacak olan 2’nci etap ihalesi 27 Nisan 2016 tarihinde yapılmıştı.
2. Etap’ta Emirbeyazıt Mahallesi’nde inşa edilecek bin 106 konutun yanı sıra üç cami ve 32 ticaret merkezi ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi yapılacak.
Konutlar, zemin artı 4 kat ve zemin artı 5 kat gibi farklı yüksekliklerde inşa edilecek. Konutların 28’i 1 artı 1, 770’i 2 artı 1, 308’i de 3 artı 1 olarak planındandı.
Ak Parti hükümetlerinin en büyük sosyal projesi olarak kabul edilen TOKİ uygulamasının temel prensibi alt gelir grubu ve emeklilere öncelik sağlaması.
Muğla’da uygulanacak 2. Etap’ta da bu temel şartlara uyulacak.
Vatandaşta ne olacak, nasıl olacak? Türünde çok soru var. Bu nedenle konuyu biraz açmakta fayda var.
TOKİ’nin resmi web sitesinde Alt Gelir Grubu ve Emekliler Başvuru Şartlarına yer verilmiş durumda. Buna göre; başvuru yapanların il ya da ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olması (şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimleri kategorisinde başvuracakların en az 3 yıldır ikamet ediyor olması veya il nüfusuna kayıtlı olması) gerekiyor.
Bunun yanında başvuranların Toplu Konut İdaresi’nden konut satın almamış olması, TOKİ’den konut kredisi kullanmamış olması, kendisine eşine veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya müstakil bir konutunun (tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri hariç) olmaması, (şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimleri kategorisi ve başvuru sahibinin hisseli olarak sahip olduğu gayrimenkuller hariç), başvuru tarihi itibariyle başvuracak kişilerin 25 yaşını doldurmuş olması (Eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmıyor), aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 3.200 TL olması, bir hane halkı adına yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları yalnızca bir adet başvuru yapabiliyor.
Başvuru sahiplerinin başvuru için; kimlik bilgileri, şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimleri kredi kullanım durumuna göre T.C. Emekli Sandığından alacakları ‘Hak Sahipliği Belgesi’, Engelli vatandaşların Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen kimlik kartının fotokopisi veya tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış sağlık heyet raporunu (en az yüzde 40 engelli olduğuna dair), Emekli vatandaşların ise Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınan Emekli Kimlik Belgesini veya belgesi henüz çıkmadı ise emekli olduğunu gösteren belge veya yazıyı ibraz etmesi gerekiyor.
Peki, kuralar nasıl çekiliyor?
Şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerine kuraya girmeden konut alma hakkı tanınıyor. Bu kişilerin konutları öncelikli olarak kura ile belirleniyor.
Engelli vatandaşlara konut sayısının yüzde 5’i kadar kontenjan ayrılıyor ve hak sahipleri kura ile belirleniyor. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte tekrar kuraya tabi tutuluyor.
Emekli vatandaşlara konut sayısının yüzde 25’i kadar kontenjan ayrılıyor, emeklilerde de hak sahipleri kura ile belirleniyor. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte tekrar kuraya tabi tutuluyor.
Diğer başvuru sahipleri, TOKİ idaresi genel uygulamalarında olduğu üzere başvuru sayısına göre gerektiği takdirde kura ile belirleniyor.
Yukarıda yer alan ifadeye göre; 2. Etap TOKİ’de (kurasız) şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerine kaç kişilik kontenjan ayrılacağı yapılacak başvurular sonrasında belirlenecek.
2. Etap’ta engelli vatandaşlar için ayrılan yüzde 5 kontenjana karşılık ortalama 110 konut, emekliler için ayrılan yüzde 25 kontenjana karşılık ortalama 276 konut ayrılacak.
Bu hesaba göre dar gelirli vatandaşlara 500 ila 700 arasında konut ayrılması muhtemel görünüyor.
İşin sahibi TOKİ ve başvurular Muğla Valiliği’ne yapılacak.
Şimdiden hayırlı olsun…
Meraklısına Not: Yukarıda yer alan ifadeler TOKİ’nin resmi web sitesinde yer alan bilgiler doğrultusunda kaleme alındı.
Birileri çıkıp 2. Etapla konut sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız bu konuda yapılan duyuruları yakından takip etsin. Zira bu şartlarda ev sahibi olmanın başka yolu yok…