Bodrum, Fethiye ve Marmaris Belediye Başkanlarının bir araya gelerek oluşturduğu Turizm Konseyi bölge turizminin uzatılması, bu amaçla kısa, orta ve uzun vadeli “eylem planı” oluşturulması amacıyla kurulmuştu.
Konseyin hedefinde pazarların geliştirilerek korunması, yeni pazarlar aranması, yeni tanıtım yöntemlerinin araştırılması, alternatif turizm çalışmalarıyla sezonun uzatılması, sektörün hizmet ve ürün kalitesinin arttırılması, tüm bölgeyi yani Güney Ege’yi kapsayan bir markalaşma süreci yer almıştı.
Bodrum, Fethiye ve Marmaris Belediye Başkanlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve meslek odalarının bir araya gelerek oluşturduğu Konsey’in içinde “Neden Muğla Büyükşehir Belediyesi yok?” diye sormuş, il adına böylesi önemli kararların alındığı bir oluşumun içinde ilin tamamını mücavir alan olarak gören büyükşehir belediyesinin olmayışını anlamakta güçlük çektiğimizi ifade etmiştik.
Yalıkavak’ta yapılan üçüncü konsey toplantısının ardından dördüncü toplantının Muğla merkezde yapılacak olmasını Muğla Valiliğine ve Muğla Büyükşehir Belediyesine bir davet niteliği taşıdığını düşünmüştük.
Bu düşünceyi konsey sekreteryası tarafından yapılan “Konseyin girişim ve çalışmalarıyla ilgili olarak 4. toplantının Ekim ayı içerisinde Muğla il merkezinde yapılmasına, toplantıda Muğla Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı’na bilgi sunmak üzere gerekli davetlerin ve hazırlıkların yerine getirilmesine karar verilmiştir” açıklaması oluşturmuştu.
Ancak bu beklentimiz ne yazık ki gerçekleşmedi. Konseyin dördüncü toplantısı beklendiği gibi Muğla merkezde değil, Ula İlçesi Akyaka Mahallesinde gerçekleşti. Akyaka’daki dördüncü konsey toplantısında Muğla Valisi Amir Çiçek’i görmemize rağmen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ü yine göremedik. Başkan Gürün, toplantıya katılmadı. Ancak büyükşehir belediyesi toplantıda Turizm Spor Daire Başkanı Ali İnan ve MUTTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin İnal tarafından temsil edildi.
Yani kuruluşundan bu yana Büyükşehir Belediyesi’nden bağımsız hareket eden ve bir çok karar alan konseyle Muğla Büyükşehir Belediyesi arasındaki ilişki ‘maslahatgüzar’ seviyesine çekilmiş oldu.
Muğla Valisi Amir Çiçek’in konsey toplantısında yaptığı açıklama bu açıdan manidarlık taşıyordu.
Vali Çiçek, turizm konseyinin Bodrum, Marmaris ve Fethiye üzerinde odaklanmasına yönelik “Ama bizim 13 ilçemiz var. Konsey Muğla genelinde genel bir konsept olarak devam etmeli. Muğla’nın genelde turizm envanterlerini ve destinasyonlarını dikkate alarak onu iyi bir ekiple araştırıp projelendirerek Bakanlık, Valilik, Yerel Yönetimler ve özel sektör olmak üzere bu projelerin ortak akılla uygulamaya konulması gerekir. Aksi takdirde konuştuklarımız raflarda ve dosyalarda kalır ve uygulanmaz” açıklaması dikkat çekiciydi.
Kısaca Vali Çiçek, turizm konseyinin Bodrum, Marmaris ve Fethiye odaklı olmanın ötesinde ildeki diğer belediyeleri, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarını da kapsaması gerektiği önerisinde bulundu.
Tüm belediyelerin katıldığı bir konseyin daha güçlü olacağına dikkat çekti.
Akyaka toplantısında ikinci dikkat çekici açıklama Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’dan geldi. Başkan Kocadon’un “Bizler aldığımız kararda Bodrum’u Marmaris’i, Fethiye’si, Dalaman’ı ve Datça gibi ilçelerimizde ‘Ben’ fikrinden çıkıp ‘Biz’ fikrine dönme zamanımızın geldiğine inandık” açıklaması meraklısına mesaj niteliği taşıyordu.
Biz söylemesekte siz zaten biliyorsunuz. Ortada bir sorun var (!)…
Kimseyi suçlayacak değiliz ancak bu sorunu Bodrum, Fethiye ve Marmaris Belediye Başkanlarının öncülüğünde oluşturulan konseyin içinde Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin olmayışının, konsey için davet almayışının oluşturduğunu belirtmek zorundayız.
Konseyin kuruluş aşamasında başta Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin ve turizm potansiyeline sahip diğer ilçe belediyelerinin projeye dahil edilmemesi, dışarıda tutulması Muğla bütününe yönelik 12 ay turizm hedefinin gerçekleşmesini zora sokabilir.
Bir öneriyle sonlayalım.
Konseyin kurucu iradesini oluşturan Bodrum, Marmaris ve Fethiye bölge turizminin lokomotif yerleşkeleridir. Doğrudur. Ancak turizmin deniz-güneş-kum üçlemesinin dışında alternatif turizm olanağına sahip olan diğer ilçe belediyelerinin de konseyin içinde mutlaka yer alması gerekir.
İlin tamamı Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanındayken, arazi kullanımına ilişkin 1/25 binlik, 1/5 binlik bütün planlamalar Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin yetkisindeyken büyükşehrin bu projenin dışında tutulması mümkün değildir. Daha önceden Özel İdare bünyesinde kurulan ve kağıt üstünde Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen turizm birlikleri bu amaçla yeniden faaliyete geçirilebilir…