TÜRSAB’IN RAPORU
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), turizm sektörü ile ilgili alınması gereken tedbirler ve atılması gereken adımlara ilişkin hazırladığı raporu hükümete sundu.
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, turizm sektöründe yaşanan kirize yönelik alınması gereken tedbirlere ilişkin hazırladığı Acil Eylem Raporu’nu Başbakan Binali Yıldırım’a teslim etti.
Turizm sektörü ile ilgili alınması gereken tedbirler ve atılması gereken adımlara ilişkin daha önce de hükümete sunulan bu raporda, “KDV yüzde 5’e çekilsin, vergiler ertelensin, SGK işveren payını devlet karşılasın, uçak yakıtı teşviği Sabiha Gökçen’e de verilsin, seyahat acentalarına turist başına 20 Euro destek verilsin, Yenikapı’ya kruvaziyer limanı yapılsın” gibi talepler yer aldı.
***
TÜRSAB raporunda şu ifadelere yer verildi:
Turizm sektöründe KDV oranının tüm hizmetler için tek bir oran olarak uygulanması ve bir indirime gidilmesi. Halen konaklamada yüzde 8 diğer hizmetlerde yüzde 18 olarak uygulanan oranların tüm hizmetler için yüzde 5’e çekilmesi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi sahip işletmelerin 2016 yılında tahakkuk eden tüm vergilerin faizsiz olarak asgari bir yıl ertelenmesi.
2016 yılı için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi sahibi tüm işletmelerde çalışanların SGK işveren payının devlet tarafından karşılanması, bu işletmelerin ve 4B statüsünde çalışan rehberlerin prim ödemelerinin de faizsiz olarak asgari bir yıl ertelenmesi.
Turizm taşımacılığında, söz konusu taşımanın Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi sahibi bir işletme ile sözleşmeli yapıldığının belgelendirilmesi halinde kullanılan yakıttan ÖTV alınmaması.
Otellerimizin ecrimisil, kira ve benzeri devlete ödenen bedellerinde indirime gidilmesi ve yenileme teşviklerinin verilmesi.
Halen yalnızca sağlık turizminin içinde olduğu “Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi” kapsamına tüm turizm sektörünün dâhil edilmesi.
Yayınlanan Hükümet kararı ile 1 Nisan-31 Ağustos 2016 tarihleri arasında verilecek 6 bin Amerikan Doları tutarındaki charter desteğinin yeniden ele alınarak, pazarlara göre süresinin yeniden düzenlenip ilaveten Ortadoğu – İran pazarlarında hareketliliği arttırmak üzere İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın da ilave edilmesi.
Kamu çalışanlarına verilecek bir destek ile 2016 yılında ülke içerisinde tatil yapmalarının özendirilmesi.
Son yıllarda sektördeki payı ve önemi giderek artan kruvaziyer turizminin önündeki en büyük engel olan İstanbul’daki liman sorununun Yenikapı miting alanında bir kruvaziyer limanı yapılarak çözülmesi.
Kamu kurumları ve belediyelerin düzenleyecekleri gezileri ilgili yasalar gereği zorunlu olduğu üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi sahibi seyahat acentaları aracılığı ile yapılması ve kokartlı rehber kullanılması hususunda bir genelge ile uyarılmaları.
Yurtdışından ülkemize yolcu getiren A Grubu Seyahat Acentalarına getirdikleri turist sayısına bakılmaksızın kişi başına en az 20 Euro destek sağlanması…
***
Türkiye’nin turizm gelirleri Rusya ile gerilim, intihar ve terör saldırıları kaynaklı güvenlik endişeleri nedeniyle azaldı. Turizm sektörü ve sektör temsilcileri yaşanan krizden kurtulamayacaklarını bildikleri için hükümetten adım atmasını bekliyor.
Zira biliyorlar ki işin bu noktadan sonra düzelme şansı da yok.
Haziran ayı eli kulağında, bitti bitecek.
An itibariyle yüzde 30’lardaki doluluk oranıyla turizm, tam anlamıyla can çekişir durumda.
Temmuz ve Ağustos aylarından da kimsenin umudu yok.
Bu haliyle 2016 turizmin kayıp yılı olarak tarihteki yerini almaya hazırlanırken bekleyip göreceğiz; hükümet ne gibi tedbirler alacak, ne gibi uygulamalara imza atacak…