Ula’da ne oldu?
Bunun yanıtını iki aşamalı olarak vermek gerek.
İlki Ula’da seçim kazanan Ak Parti üzerinden, ikincisi de seçim kaybeden CHP üzerinden değerlendirmek gerek.
Biz, Ula’da ne olduğunu CHP açısından değerlendirelim.
Bize göre Ula’da beklenen oldu.
CHP’nin Ümit Karaaslan’ı yeniden aday göstermesiyle başlayan süreç, beklendiği gibi Ak Parti Adayı İsmail Akkaya’nın galibiyeti ile sonuçlandı.
Resmi olmayan sonuçlara göre; Ula Ak Parti Adayı İsmail Akkaya yüzde 46.47, Ula CHP Adayı Ümit Karaaslan yüzde 40.85 oranında oy aldı.
Ak Partili Akkaya, CHP’li Arslan’a 6 puan fark atarak seçimi kazandı.
Akkaya’nın Ula’da seçim kazanması bizim için sürpriz olmadı.
Zira daha aday belirleme sürecinde kaleme alınan yazılarda Ümit Karaaslan’ın aday gösterilmesi halinde seçimin kaybedileceği vurgulanmıştı.
Bu konu bir değil, beş kere on kere yazıldı.
19 Temmuz 2018 tarihinde il genelinde adaylara yönelik kaleme alınan köşe yazısında “Yerel seçimler zamanında yapılır, bu süreçte CHP’de lider ve yönetim değişikliği yaşanmazsa;Osman Gürün Büyükşehir’e,Bahattin Gümüş Menteşe’ye,Muhammet Tokat Milas’a,Gürsel Uçar’da Datça’ya yeniden aday gösterilir.Büyükşehirle, üç ilçenin mevcut belediye başkanları yoluna devam eder.Dalaman’da Muhammet Şaşmaz,Ortaca’da Hasan Karaçelik,Ula’da Ümit Karaaslan,Yatağan’da Hasan Haşmet Işık,Bodrum’da Mehmet Kocadon ve Marmaris’te Ali Acar, yeniden aday gösterilmeyebilir” ifadelerine yer vermiştik.
Ula’da Ümit Karaaslan’ın aday gösterilmesiyle seçimin kaybedileceğine işaret etmiş, belediye başkan adaylığında Oruç Özkan ve Merih Ekmekci isimlerinin öne çıktığını bu iki isimden birisi ile seçim kazanılacağına vurgu yapmıştık.
O süreçte CHP Ula ilçe örgütü, belediye başkan adayının ön seçimle belirlenmesi yönünde karar almış ve bu talebini il yönetimine ve genel merkeze iletmişti.
Ancak Ula ilçe örgütü bu isteğini uygulamaya koyamamıştı.
Genel merkezin belediye başkan adayını merkez yoklaması (atama) yöntemi ile belirleyecek olması ilçe örgütünün elini kolunu bağlamış ve örgüt, parti disiplini içerisinde hareket etmişti.
Sonuçta Ümit Karaaslan, CHP’de ikinci turda açıklanan belediye başkan adayları arasında yer aldı.
Peki, sonra ne oldu?
Ne olduğunu, Ula seçmenine sorduk ve ilginç iddialara tanık olduk.
Ula CHP seçmeni şu iddialarda bulundu:
“Seçimin kaybının sorumlusu Ümit Karaslan’dır”,
“Belediye başkanı olarak 4 yıl 8 ayda yapamadığını, belediye başkan adayı olarak 4 aya sığdırmaya çalışınca çuvalladı”,
“Önündekini süstü, arkasındakini tepti. Bize de kaybettirdi”,
“Ümit başkan yanlış politika yaptı, söylemleri yanlıştı”,
“Propaganda sürecini kendisi yönetti, örgütü yok saydı, örgütten bağımsız hareket etti. Örgütün çaba ve girişimlerini sonuçsuz bıraktı”,
“Kişilerle çok uğraştı. Özellikle üç kişiyle”,
“Bazı köylerde ‘İlçede bana oy verin, büyükşehirde takdir hakkı sizindir’ diyerek seçmenin kafasını karıştırdı. Seçmene güven vermedi”,
“Dikensiz gül bahçesi özlemiyle, belediye meclis üyelerini kendisi belirledi. Belirlenen meclis üyeleri tepki topladı, oy kaybına neden oldu”,
“Kendisini Usta olarak gören başkan, usta gibi davranmadı”…
Yukarıda ifade ettik.
Bunlar Ula CHP seçmenin iddiaları.
31 Mart yerel seçimlerinde Ula’da seçim kazanan Ak Parti’yi tebrik edelim ve muhafazakardemokratların seçim başarısını bir başka yazıda kaleme alalım.
Bu yazının Ula’da seçim kaybeden CHP üzerinden bir değerlendirme yazısı olduğunu hatırlatarak sonlayalım.
***
Bu köşede yer alan içeriklerin sosyal medya üzerindeki paylaşımlarına yapılan yorumlarla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluk, yorum yapan kişilere aittir. Köşe yazısının yazılı ve görsel yayın kurumlarında ve internet medyasında izinsiz kullanımı yasaktır.