VEKİL ÖZTÜRK TOPU BÜYÜKŞEHİRE ATTI
AK Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, Bodrum’un çöplük sorunu ile ilgili olarak yer tahsisin yapıldığını ve üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini söyler.
Nerede?
Bodrum’da…
Çöp sorununa çözüm getirildiğine işaret eden basın toplantısında Vekil Öztürk, Bodrum Katı Atık Depolama tesisi için Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne üç yerin önerildiğini ve bu üç yerden en uygun yerin Çamarası olduğu yönünde duyum adıklarını, Bodrum’un çöplük konusunun siyasete malzeme yapıldığını, kendilerinin çöplük yapılmasına değil, çöplüğün yapılacağı yere karşı olduklarını ve birilerinin söylediği gibi karşı çıkışlarının asla şov amaçlı olmadığını belirtir.
Öztürk şunları söyler: “İki ay önce yaptığımız basın açıklamamızda gazeteci kardeşlerimiz huzurunda verdiğimiz söz yerine getirdik. Biz üzerimize düşen görevi yaptık. Şimdi sıra Muğla Büyükşehir Belediyesinde”…
Vekil Öztürk toplantıda daha başka şeylerde söyler.
Ancak hiçbirisi il genelindeki çöpün beşte birini üreten, turizmde bir dünya markası olan Bodrum’un Katı Atık Depolama Tesisi için yapılan yer tahsisinden daha önemli değildir.
Ayrıca kente ilişkin sorunlar karşısında siyasetçinin siyaset yapması, sorundan siyasi bir argüman çıkarması alışıldık bir şeydir.
Üzücü olan; su, çöp, altyapı, arıtma gibi hizmetlerin en temel hizmetler olduğunun unutulmasıdır.
Bugün çöpte yaşanan sorun, geçmişte suda yaşanmıştır.
Bizde her türlü sorun krize dönüşmeden, siyasete bulaşmadan çözülmüyor olsa da (!) adeta yılan hikayesine dönen Bodrum çöp sorununun çözümüne katkı koyan herkesi kutlamak gerekir.
Gerçekte 160 bin nüfusu olan bu nüfusa göre ödenek alan Bodrum’un sadece geçtiğimiz kurban bayramı tatilinde yaklaşık 1 milyon 500 bin kişiyi ağırladığını, bu süreçte Bodrum’da 5 milyon 300 bin kilo çöp oluştuğunu unutmamak gerekir.
Devletten yerleşik nüfusu 160 bine göre destek alan Bodrum, neredeyse nüfusunun on katına hizmet vermeye çalışırken, turizm gelirleri genel bütçeye aktarılırken, Bodrum’un çöp sorununu yerel ölçekte belediyelere ve belediye başkanlarının becerilerine mal etmek doğru bir yaklaşım değildir.
Elbette bu gecikmede geçmiş belediyelerin ve belediye başkanlarının da ihmali vardır.
Ancak belediyelerin bütçeleri bellidir.
Büyükşehir yasasıyla gelen yeni yönetim şekli ile ilçe belediyelerinin de gelirleri de ortadadır.
Bilindiği gibi büyük yatırımlar için mutlaka devlet desteği, ötesinde hükümetin oluru gerekmektedir.
Marmaris’in en büyük yatırımı olan Marmaris Barajı, merkez ve belde belediyelerinin oluşturduğu “Mariç-Belbir” Altyapı ve Çevre Koruma Birliği tarafından başlatılan çalışmanın ürünü olsa da projenin dönemin hükümeti tarafından desteklendiğini hatırlatmak gerekir.
Marmaris barajı iyi bir örnektir ve bu örneğe ilişkin; “Canım o zaman hükümette ANAP vardı, Marmaris yerleşkesindeki belediyelerin büyük çoğunluğu ANAP’lı idi” denilebilir.
Bu tespit sorunun siyasallaştırılması açısından da iyi bir örnektir.
Eğer Ak Parti hükümeti büyükşehir yasasını yeniden ele alacak olursa (!)
Böyle bir niyetleri var ise; iktidar partisinin icracı milletvekili olarak Sayın Nihat Öztürk’ten bu süreçte nüfuslarının on katına hizmet vermeye çalışan Bodrum, Marmaris ve Fethiye gibi turizmin lokomotif yerleşkelerinin değişken nüfuslarına yönelik bir düzenleme yapılması ve bu tür yerlere özel bir statü kazandırılması yönünde çalışma yapmasını bekliyoruz.
Bu tür, ayakkabının vurduğu yerden ses getiren çalışmalarla Nihat Öztürk’ün sürdürülebilir milletvekili statüsünü kazanabileceğini biliyoruz.
Büyükşehir teşekkürü siyasi zafiyetten sayar, yapar-yapmaz bilmiyoruz.
Biz Bodrum’un çöp sorununun çözümü için emek harcayan kişi ve kurumlara teşekkür ederek sonlayalım.
Bodrum’daki basın toplantısında Katı Atık Tesisi için üç alan belirlendiğini, projeye uygun bir alan üzerinde yoğunlaşıldığını açıklayan Vekil Öztürk’ün “Biz üzerimize düşen görevi yaptık. Şimdi sıra Muğla Büyükşehir Belediyesinde” sözleriyle topu büyükşehire attığını ifade edelim.
Bu vesile ile gözlerimizi Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne çevirelim.