Muğla’da dün etkili olan sağanak yağışın Muğla Sıtkı Koçman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde su baskınına neden olması vatandaşın tepkisini çekti.
Yağmur sularının hastanenin içine sızmasıyla ortaya çıkan görüntüler birçok medya kuruluşunda yer alırken, her yağışta aynı sorunun yaşanması ve sorunun çözümüne yönelik adım atılmaması tepkiyle karşılandı.
Özellikle sosyal medyadaki paylaşımlar dikkat çekti.
Yağmur kesildi, herkes rahat bir nefes aldı.
Yaşanan olaya ilişkin Muğla İl Sağlık Müdürlüğü’nden bir bildiri yayınlandı.
Belli bir bürokratik grupla paylaşıldığını tahmin ettiğimiz bu bildiri, bir şekilde bize de ulaştı.
Muğla İl Sağlık Müdürü İskender Gencer imzasıyla yayınlanan ve bir şekilde bize ulaşan bildiri de şu ifadeler yer aldı;
“17.07.2019 tarihinde ‘HASTANE SULAR ALTINDA’ konulu haberle ilgili yapılan incelemede hastanenin özellikle ön ve arka arena girişlerinde çatıdan su aktarımını sağlayan olukların yüksek debili ve yoğun yağışı karşılamayarak bina dışına attığı su dışında yapısal kusur nedeniyle bina içine taştığı tespit edilmiştir. Tüm çalışanlarla gereği yapılıp taşan su yarım saat gibi kısa bir sürede tahliye edilmiştir. Bu sırada hiçbir tıbbi etkilenmemiz olmamakla birlikte yatan hastalarımızın takip ve tedavilerinde ayaktan poliklinik hizmeti olan hastalarımıza hizmette hiçbir aksama yaşanmamıştır.”
Bilindiği gibi İl Sağlık Müdürü İskender Gencer’in hastanenin ‘yapım-teslim’ sürecine yönelik sorumluluğu yok.
Gencer’in açıklamasıyla hastanede ‘yapım kusuru’ olduğu tespit edilmiş, ‘kusur’ kayıt altına alınmış olsa da açıklamanın hastane konusunda var olan tartışmaları körüklediği gerçek…
Haberin yayınlanmasının ardından “Bu hastane kimin döneminde yapıldı, hastaneyi kim-nasıl teslim aldı?” tartışmaları başladı.
Birçok siyasetçi ve partili bizi telefonla aradı.
Bunun ötesinde sağlık bürokrasisi ile siyasetçi ilişkilerine yönelik farklı iddialar ortaya atıldı.
Kimileri işi Ak Parti yerel teşkilatlarında özellikle yönetim kadrolarında geçmişe dayanan ve devam ettiği ileri sürülen iç çekişmeye kadar götürdü.
Bazı yerel siyasetçilerin bürokrasi ve bürokrat üzerindeki hâkimiyeti ‘rekabet aracı’ olarak kullandığı öne sürüldü.
İşin Ak Parti ayağında bu tartışmalar sürerken, CHP’lilerde boş durmadı.
CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban bugün yağmur baskınlarına ilişkin hastane önünde basın açıklaması yapmak istedi ancak Alban’ın bu isteği Başhekim Yardımcısı Salih Akkuş tarafından engellendi.
Kısa süreli bir tartışma sonucu Alban, açıklamasını hastane merdivenlerinde yaptı.
Alban, sorunlara değindi, sorunu meclise taşıdığını ifade etti.
‘Su ücretleri, ulaşım zammı ve orman yangınları’ derken, kent gündemi hastanede yaşanan su baskınlarıyla yeniden şekillendi.
Hepimizin bildiği gibi Muğla Sıtkı Koçman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ak Parti hükümetinin Muğla’ya yaptığı en büyük yatırımlardan birisi.
Belki de en önemlisi.
Yapım maliyeti, teknik donanımı, bilimsel altyapısı ve kapasitesi ile kentin sağlık yatırımlarının başında yer alan Muğla Sıtkı Koçman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan fiziki sorunlar bitmediği, bitirilmediği sürece bu tartışmalar devam edecek gibi görünüyor.
Ne diyelim?
“Yağmur yağdı böyle oldu” diyerek bitirelim.
***
Bu köşede yer alan içeriklerin sosyal medya üzerindeki paylaşımlarına yapılan yorumlarla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluk, yorum yapan kişilere aittir. Köşe yazısının yazılı ve görsel yayın kurumlarında ve internet medyasında izinsiz kullanımı yasaktır.