Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin geleneksel hal alan kahvaltılı basın toplantıları devam ediyor. Basınla bir araya gelerek kenti ve üniversitenin konuşulduğu bu toplantıların sonuncusu dün yapıldı. Üniversite’nin Basın Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürü Emin Altınsoy’un organize ettiği bu buluşmada yine değerli bilgi alış verişinde bulunduk. İl genelinden basın mensuplarının katıldığı toplantı organizasyon olarak diğerlerinden farklıydı. Rektör Mansur Harmandar’ı da ilk kez bu kadar rahat gördük. Karşılıklı diyalog şeklinde ve samimi bir ortamda gerçekleşen toplantıda Harmandar, basından gelen tüm soruları içtenlikle yanıtladı. Dertlerini sorunlarını bizimle paylaştı. Genel bir değerlendirmeye geçmeden önce kahvaltılı buluşmada öne çıkan bazı başlıkları sizlerle paylaşmak istiyoruz.
* Tıp Fakültesi Hastanesi inşaatı Toki tarafından Sağlık Bakanlığı eli ile yapılıyor. Ancak üniversite tıp fakültesi ile ilgili olarak ilk kazmayı vurdu. Toplam 20 bin metre kare alan üzerine Morfoloji ve Dekanlık binası temeli yakında atılacak. Yani Tıp Fakültesi Hastanesi ile ilgili gecikme üniversiteden kaynaklı değil, merkezi idareden kaynaklı. Edindiğimiz bilgiye göre tıp fakültesi hastanesi için ayrılan ödenek başka bir yere kaydırılmış. Oysa biz temel atılıyor diye bekliyoruz.
* Fethiye İşletme Fakültesi ile ilgili olarak Karaçulha’da 490 dönüm arazi tahsis edildi. İşletme Fakültelerinin projeleri tamamlandı. Fethiyeliler bu konuda üzerine düşeni yapıyor. Fethiye Belediyesi fakültenin 4 bloğundan birisinin yapımını üstlendi. İkinci bloğu ise bu konu ile kurulan dernek ve Fethiye Ticaret Odası birlikte yapacak. Her iki eğitim bloğu 1 ya da 1,5 yıl içerisinde bitirilecek. Ancak diğer iki blok için üniversite destek bekliyor.
* Akyaka’da kurulması planlanan Turizm Otel İşletmeciliği Yüksek Okulu projeleri tamamlandı. Yerleşke sit’in yoğun olduğu bir bölge olduğu için planlamadaki sorunlar aşılmaya çalışılıyor. Yıl sonuna doğru yüksek okulun inşaatına başlanması planlanıyor. Yüksek Okul turizm sektörünün kalifiye eleman ihtiyacını çözecek ancak yüksek okulun yapımında sektörün kayda değer bir desteği yok. Yazık…
* Üniversite Yabancı Diller ile ilgili ciddi bir hazırlık içerisinde. İngiliz Dili ve Edebiyatı için düğmeye basıldı. Muğla “Shakspeare” dili ile tanışacak. Bölüm için gerekli olan öğretim görevlileri ile görüşmeler tamamlanmış. Bölüm önümüzdeki yıl öğrenci alımına başlayacak.
* Yabancı diller konusunda yapılan tek çalışma bu değil. Üniversite, Avrupa dillerinin yanında Rusça ve Çince için de kolları sıvamış. Her iki dil, ekonomik ve ticari yaşamımız ve uluslar arası ilişkilerimiz için önemli.
* Üniversite önümüzdeki süreçte yabancı diller konusunda her öğrencisini B düzeyde mezun etmek istiyor. Bu yüksek ve akademik hedef için üniversiteyi kutlamak gerek.
* Yine üniversitenin Bodrum yerleşkesi için planladığı bir yüksek okul daha var. Yat imalat sektörünün kalbinin attığı Bodrum’da bir Denizcilik Meslek Yüksek Okulu kurmak. Rektör Harmandar bu konuda heyecanlı. Denizcilik Meslek Yüksek Okulu sektörü destekleyecek. Ancak Bodrum’da da imar sorunu işi geciktirmiş. Projenin yatırımcısı, projenin arazisi de hazır ancak, Bodrum Yarımadası imar durumu sorun yaratıyor. Burada siyasilere, seçilmişlere iş düşüyor.
* Kentin sahip olduğu üretim değerleri ve sektörleri ile ilgili bölüm açılması artık üniversitenin temel hedefleri arasında yer alıyor. Bu amaçla Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Gıda Analizleri Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Muğla Gıda Analiz Laboratuvarı hizmete girdi. Birileri laboratuar açıyoruz diye hiç boşuna uğraşmasın zira üniversitenin bu konuda hizmet veren laboratuarı kapılarını tüm sektörlere açtı. Laboratuar Gıda Tarım Bakanlığı tarafından da akredite edildi. Laboratuarda gıda ürünleri başta olmak üzere 500’e yakın analiz yapılabiliyor. Araştırma merkezini, kent markalarının yaratılması için bugüne kadar yapılmış en ciddi çalışma olarak görüyoruz. Tarımsal ürünler, gıda ürünleri için artık el kapılarına gitmeye gerek kalmadı. Üniversite bu konudaki en büyük çözüm ortağı olduğunu bu projesi ile bize gösterdi.
* Yatağan Meslek Yüksek Okulu için üniversite Yatağan Belediyesi ile birlikte hareket ediyor. Ancak Yatağan Meslek Yüksek Okulu yapımı için gerekli olan proje Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanmamış! Yatağanlılar yılan hikâyesine dönen bu proje ile ilgili artık üniversitenin günahını almaktan vazgeçsin. Bu işin günah keçileri başka yerde. Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık ve Rektör Harmandar bu konuda büyük gayret gösteriyorlar ama bu yetmiyor. Mutlaka yüksek siyasetin, iktidar milletvekillerinin devreye girmesi gerekiyor. Yüksek siyaset her halde Yatağan’dan oy almak istemiyor. Onların Yatağan’a ihtiyacı yoksa Yatağanlıların da onlara ihtiyacı yoktur diye düşünüyoruz. Seçim kapıda, akıllı olmak lazım…
Daha çok konu var ama toparlayalım. Muğla Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar ve üniversite yönetimi kente hizmet etmek adına büyük bir gayret içerisindeler. Ancak başta ekonomi olmak üzere yüzlerce sorunla karşı karşıyalar. Bir üniversite rektörünün üniversiteyi yönetecek bütçeye sahip olmadığını açık yüreklilikle dile getirmesi, bu gerçeği basınla paylaşması öyle kolay iş değil. Üniversitenin yollarının ihalesi yapılmış yapılmasına ama ortada bütçe yok. Rektör Harmandar’ı ve üniversite yönetimini bu çalışmalarından dolayı kutluyor, bir gazeteci olarak tüm yapılanları ve projeleri destekliyoruz. Üniversiteyi yalnızlar rıhtımında bırakmayacağız. Yıldız kent, marka kent söylemleri üzerine fetva veren, yüksek siyasetin üniversite konusundaki gayretini bir kat daha arttırmasını öneriyoruz.