Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerleri kura ile belirlendi.
Kaderin büyük cilvesi MHP ile HDP ardı sıra 18 ve 19. sıralara, CHP ile AKP 22 ve 23. sıralarda yer aldı.
Seçim takvimine göre 7 Nisan, bağımsız milletvekili adaylığı için il seçim kurullarına başvurunun son günü.
Buna göre siyasi partiler seçim bölgelerine yönelik milletvekili aday listesini 7 Nisan’da Yüksek Seçim Kurulu, YSK’ya sunacak.
***
YSK’ya teslim edilen milletvekili geçici aday listeleri 14 Nisan ‘da Resmi gazetede ilan edecek ardından milletvekili adayları kesin listeleri ise 24 Nisan ‘da YSK tarafından duyurulacak.
24 Nisan’da ise siyasi partilerin seçim çevreleri itibarıyla milletvekili kesin aday listeleri ile bağımsız adaylar, radyo, televizyon, Resmi Gazete ve illerde ilan edilecek.
8 Mayıs’ta gümrük kapılarında ve yurtdışı temsilciliklerinde oy verme işlemi, 28 Mayıs’ta propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak.
***
Büyükşehir statülü yerel seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanlığı seçimi, hemen sonrasında genel seçimlerle iki yıllık süreçte üç seçim yaşayan özel bir toplumuz.
Bu süreçte de hala parlamenter sistemi yaşatmaya özen gösteriyor ve demokrasiyi aramaya devam ediyoruz.
***
Bu noktada 2 binli yıllarda geleneksel siyasetin değişmesine neden olan siyasi iradenin ‘tamam’ ya da ‘devam’ diyeceği bir seçime gidiyoruz.
***
Bu seçimin yol açacağı yapısal değişiklik iki temel üzerine kurulu.
Yeni anayasa ve başkanlık sistemi bu sürecin iki temel argümanı.
Yapısal dönüşümleri ile 2015 milletvekili genel seçimleri Ak Parti’nin zaferi ile sonuçlanırsa, parlamenter sistemle gidilen son seçim olarak siyasi tarihimizdeki yerini alacak…
***
Peki siyasi partiler bu yapısal dönüşümün ne kadar farkında?
Ya da yapısal dönüşüm, milletvekili adaylarının belirlenmesinde ne derece etkili olacak?
***
CHP mesela (!)
Yerel örgütlerin seçme ve seçilme gayreti dışında genel merkezin tasarrufunda bulunan kontenjan sıralarına yerleştireceği adayları nasıl belirleyecek?
Toplum orada, o sıralarda yapısal dönüşüme “hayır” demenin ötesinde “alnına kavga yazan” mücadeleci adaylar görebilecek mi?
***
Peki Ak Parti (!)
2 binli yıllarda geleneksel siyasetin değişmesine neden olan siyasi iradenin sahibi olarak yapısal dönüşüme “evet” demenin ötesinde gerekli olan siyasi gücü sağlayacak adaylara listesinde yer verecek mi?
Yeni anayasa ve başkanlık sistemi için gerekli sayısal çoğunluğu hedefleyen Ak Parti, milletvekili sıralamasını hangi kriterleri baz alarak yapacak?
Ak Parti yapısal dönüşüme “evet” denilmesini yeterli mi görecek?
Yoksa yüksek hedefine ulaşmak için sınırları zorlayan adaylardan kurulu bir listeyle mi seçime gidecek?
***
Ya MHP?
Yapısal dönüşüme ve çözüm sürecine en çok ayak direten siyasi parti olarak MHP, milletvekili adaylarını neye göre belirleyecek? MHP, tıpkı CHP gibi yapısal dönüşüme “hayır” denilmesini yeterli mi bulacak?
***
Seçim takvimine göre siyasi partiler seçim bölgelerine yönelik milletvekili aday listesini Yüksek Seçim Kurulu’na teslim edecek. Teslim edilen listelere göre siyasi partilerin aday tercihlerini hangi kriterler üzerinden yaptığı da ortaya çıkacak.