Egeli üç il; Muğla, Aydın ve Manisa…
Üç il 2012’de çıkarılan büyükşehir yasası ile büyükşehir statüsüne geçti.
2014 büyükşehir statüsüyle yapılan ilk yerel seçimleri Muğla ve Aydın’da CHP, Manisa’da MHP kazandı.
Ak Parti, bu 3 ilde büyükşehir yasa yapıcısı olarak başarılı olamadı.
Muğla, Aydın ve Manisa’da yerel iktidarlar Ak Parti dışındaki siyasi partilerden oluştu.
Büyükşehir statülü seçimlerin üzerinden 20 ay geçti.
Bu süreçte 3 ilden, yani Muğla-Aydın ve Manisa’dan büyükşehir yasasıyla yürürlüğe giren yeni yönetim şekline yönelik siyasetten özellikle de belediyelerden benzer açıklamalar geldi.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, yasaya ilişkin belkide tüm belediye başkanlarının duygularına tercüman olan tarihi bir tanımlamada bulunmuş ve büyükşehir yasasını erken doğan prematüre bir bebeğe benzetmişti.
Bu süreçte her üç belediye de yasadan kaynaklanan sorunlar karşısında eleştiri dozunu yükseltmiş, ancak sonuçta her biri de belli ölçülerde travma yaşamışlardı.
Siyasiler “mevcut yasa ile en yapılabilir?” konusuna kafa yorarak çözüm aramışlardı.
Büyükşehir yasasına yönelik CHP’li ve MHP’li belediyelerin ve milletvekillerinin eleştiri yüklü açıklamalarına karşın Ak Partili yüksek ve yerel siyaset büyükşehir yasasını ve yönetim şeklini savunmuş, hizmet üretmekte zorlanan belediye başkanlarını ve siyasileri de beceriksizlikle suçlamıştı.
Yasa yapıcı olarak Ak Parti, uzun süre büyükşehir yasasını savundu.
Aradan geçen 1,5 yıl sonra Ak Parti’den yasaya yönelik ilk açıklama komşumuz Manisa’dan geldi.
Üstelik Ak Partili bir milletvekilinden, Ak Parti Manisa Milletvekili Recai Berber’den…
Manisa’nın 1,5 yıldır büyükşehir etiketiyle yönetildiğine dikkat çeken Ak Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, büyükşehir yasasının halka daha iyi hizmet etmek için çıkarıldığını ancak yasada bazı eksiklerin olduğunu açıkladı. Yasanın çıkarıldığı süreçte belli konularda mutabakat sağlandığına ve yasanın bu mutabakata göre çıkarıldığına işaret eden Berber, parti olarak 1,5 yılın sonunda gelinen noktada pek çok eksik tespit edildiğine dikkat çekti. Ak Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, büyükşehir yasasının bu haliyle kimseyi memnun etmediğini belirtti. Berber, sadece CHP’li belediyeler değil Ak Partili belediyelerinde yasadan memnun olmadığını dile getirdi. Vekil Berber, 1,5 yıl aradan sonra Ak Parti hükümetinin büyükşehir yasasını revize edeceğini sözlerine ekledi.
Ak Parti’den büyükşehir yasasının revize edilmesine yönelik ikinci açıklama yine komşumuz Aydın’dan geldi. Ak Parti Yerel Hizmetlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Meclis Plan Bütçe Komisyonu üyesi Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, memleketi Aydın’da büyükşehir yasasına yönelik bir dizi açıklamada bulundu.
Vekil Savaş, Çine’de yaptığı açıklamada yasanın revize edilmesine ilişkin geçtiğimiz hafta Ankara bir toplantı yapıldığını açıkladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ın davet edildiği toplantıya, büyükşehir yasasını çıkartan ve yasa ile ilgili düzenlemeleri yakında bilen bürokratların da davet edildiğini açıkladı.
Aydın milletvekili Mustafa Savaş’ın açıklamasına göre; Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında gerçekleştirilen ve belediye başkanlarının da katıldığı toplantıda Başbakan, büyükşehir yasasıyla yerelde aksayan konuların bir an önce çıkarılması konusunda talimat verdi. Yine Savaş’a göre; ilk 6 ay içerisinde büyükşehir yasasının aksayan konuları tespit edilecek, gözden geçirilecek ve yasa mutlak revize edilecek.
Ak Parti’nin Manisa ve Aydın milletvekillerine gelinceye kadar Ak Parti Muğla milletvekillerinin bu konudaki görüşlerine yer vermediğimiz, merak konusu olmasın.
Belirtelim ki bu konuda Ak Parti’de Milletvekili Hasan Özyer dışında açıklama yapan olmadı. Milletvekili Özyer, 7 Haziran genel seçimleri öncesinde büyükşehir yasasında değişiklik yapılması gerektiğini “Büyükşehir yasası ile bütçeden alınan kaynakların daha da arttırılması açısından doğrudur. Ama bu yasada revizyon gerekiyor. Seçimlerden sonra inşallah büyükşehir yasasıyla ilgili bazı değişiklikler yapılarak, topluma hizmet anlamında daha etkin hale getirilir diye düşünüyorum” sözleriyle açıklamıştı.
Ak Partili komşu milletvekilleri Recai Berber ve Mustafa Savaş’ın bu süreçte, Ak Parti Muğla Milletvekili Hasan Özyer’in seçimlerden önceki tespiti büyükşehir yasanın yol açtığı sorunların Ak Parti yüksek siyaseti tarafından da hissedilmesi anlamında önemliydi.
Bugün geldiğimiz noktada büyükşehir yasasına ilişkin yapılan tüm eleştirilerin bir haklılık zeminine kavuşması, yasaya yönelik savunuların da yerini revizyona bırakması demokrasimiz adına büyük önem taşıyor…