Yatağan Termik Santrali ve Yatağan Kömür İşletmesi’nin özelleştirilmesine karşı iş yerlerini terk etmeme kararı alan, santralin girişine barikat kuran işçiler, sonuç alıncaya kadar eylemlerinde kararlı. İşçilerin hedefi, talepleri yerine getirilinceye kadar mücadeleyi sürdürmek. Santrali devralan Denizli firması ise kimsenin işini kaybetmeyeceğini ifade ediyor.
Denizli firması Bereket Enerji bünyesindeki Elsan Elektrik’in devir için istenilen ihale miktarını yatırdı ve firma bu işi kısa sürede bitirmek, işyerinde devir teslim yapmak istiyor.
Bu duyum işçileri harekete geçirdi ve işçiler işyerlerini terk etmeme kararı aldı.
Biliyorsunuz Yatağan enerji işçileri verdikleri mücadeleye karşın özelleştirmenin önüne geçemedi. İşçiler şimdi haklarının peşinde. İşlerine devam etmek için firmadan somut bir sözleşme istiyorlar. Bereket Enerji bünyesindeki Elsan Elektrik’in önerisini bekliyorlar.
Olay sıcak, olay Türkiye’nin gündeminde.
Bildiğimiz kadarıyla işçi sendikaları hak talebiyle ilgili görüşlerini sendikalara iletti. Kamuoyu şimdi Bereket Enerji’nin haklar konusundaki önerisi bekliyor.
Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş) Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, geçtiğimiz gün bir açıklama yaptı. Erçelik açıklamasında özelleştirmeyi durduramadıklarını ve ikinci bir aşamaya geçtiklerini belirtti. İşçilerin haklı talepleri olduğunu hatırlatan Erçelik,“Eğer gerekli gördüğümüz garantiler verilmezse eylemimize devam edeceğiz. Bu taleplerimiz sözlü değil, yazılı akit halinde almamız gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Erçelik, işçileri temsilen firma yetkililerine; “Görüşelim, ortak noktalarda buluşalım. Yeni bir toplu sözleşme ve akit imzalamamız gerekiyor. Protokolde bizim talep ettiğimiz maddelerin yazılması gerekiyor. Bu taleplerimiz yerine gelmeden, biz bu eylem sürecine devam edeceğiz. Bazı kurum ve kuruluşlara geçiş istiyoruz. 4C’nin uzatılmasını istiyoruz. Kıdem ve ihbar tazminatlarını garantiye almak, taşerondaki arkadaşlarımız da aynı bizim gibi çalışmasını istiyoruz” sözleriyle mesaj gönderdi.
Karşı açıklama Yatağan Termik Santrali’ni devralan Bereket Enerji Grubu Başkanı Ceyhan Saldanlı’dan geldi. Saldanlı Türkiye’nin 22 şehrinde enerji üretimi yaptıklarını ve 9 bin kişiye iş imkanı sağladıklarını belirtti. Saldanlı “Bu işletmelerde 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi çalışanlar ailemizin üyesi olacaklardır” diye konuştu. Saldanlı, Yatağan işçileri ilgili de şunları söyledi. “İşletmelerde halen çalışmakta olan personelin işlerini kaybetmesi kesinlikle söz konusu değildir. Kaldı ki, çalışanların değerini bilen bir şirketiz. Basit bir araştırma ile şirketimizin personel politikasının ne kadar şeffaf ve katılımcı olduğu öğrenilebilir. Çalışanların ve taşeron çalışanlarının yasal ve sendikal hakları ve güvenlikleri ile ilgili hassasiyetimiz bölgemizde iyi bilinmektedir”…
Şimdi gözler Bereket Enerji’nin atacağı adıma çevrildi. Firmanın önünde 4C, kıdem ve ihbar tazminatları sorunu var.
Firmanın ne yapacağı merak edile dursun biz gazeteci olarak bize gelen duyumları sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Duyumlarımıza göre; Bereket Enerji santral işçilerini mağdur etmeyecek. Mühendisinden işçisine konusunda uzmanlaşmış bir kadroyu koruyacak. Tasfiyenin aksine mevcut işçi kadrosuna takviye yapacak, daha fazla işçi alacak. Yatağan’da daha fazla istihdam ve kaynak yaratacak. Zira iddiaya göre Bereket Enerji Yatağan Termik Santrali’nin üretim kapasitesini arttırmak istiyor. Firma bunu gerçekleştirirken yeni yatırımın yanında ciddi bir insan kaynağına da ihtiyaç duyacak.
Yukarıda ifade ettiğimiz gibi bunlar bize gelen duyumlar.
Olur ya da olmaz bilemeyiz.
Bildiğimiz yaklaşık 450 gündür özelleştirme ile mücadele eden enerji işçilerinin hakları konusunda geri adım atmayacağı.
Bir uyarı ile sonlayalım. Yatağan’daki işçi hareketinden beslenenler bu kritik süreci provoke edebilir.
Aman dikkat…

 

 

Nejat Altınsoy’un tüm yazıları için TIKLAYINIZ.