Benim bildiğim şu:
Bir kente üniversite kurulmasının koşulları var.
İşin içinde Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve YÖK var.
Ötesinde bu kuruluşlarında içinde yer aldığı bir komisyon kurulması gerekli.
Yine bildiğimiz kadarıyla yeni bir üniversite için; yükseköğretim alt yapısı, talebi ve potansiyeli, eğilimi ile nüfus, büyüklük, gelişmişlik ve kültürel potansiyel göstergelerinden oluşan ölçütler esas alınıyor.
Dilek temennilerin ötesinde bu işlerin belli bir işlemi, yöntemi var.
CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban’ın geçtiğimiz günlerde Muğla’ya ikinci üniversite talebi kentte yeni bir tartışma başlattı.
Ancak üniversite önerisi ‘yeni bir üniversiteye ihtiyaç var mı?’ sorusu üzerinden gitmesi gereken tartışma, sosyal medyada kendi ekseninden çıktı iş siyasete, siyasi hasımlığa kadar uzandı.
Sonuçta tartışma doğru zeminde yapılamadı.
CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Muğla’ya ikinci bir devlet üniversitesi kurulması için verdiği kanun teklifinde mevcut üniversitenin ihtiyaçlarını karşılamadığına dikkat çekti.
Alban, Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri, Uzay ve Havacılık Bilimleri, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Yazılım ve Bilgi Mühendisliği, Matematik ve Kimya, Makina, Yabancı Diller Yüksekokulu ve Fen-Doğa Bilimleri, Ekonomik ve Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün de bulunduğu ‘Teknik Üniversite’ adı altında Muğla’ya ikinci bir üniversite kurumasını önerdi.
İki soru:
Muğla’da ikinci bir üniversiteye ihtiyaç var mı?
Muğla, ikinci bir üniversite kurulması için gerekli olan ölçütleri taşıyor mu?
Bu soruların yanıtlarını bilmiyoruz.
Bu konuda kaleme alınmış en önemli yazılardan birisi Gazeteci Abbas Güçlü’ye ait.
Abbas Güçlü, 2017 yılında Milliyet Gazetesi’ndeki köşesinde “Üniversite Kurmak Kolaylaştırılıyor” başlıklı yazısında şu ifadelere yer vermişti:
“AVM açar gibi üniversite açıyoruz. İşsizlik sıralamasının en başında üniversite mezunları geliyor. İlk 500’e giren üniversitemiz yok gibi. Hoca sayımız, öğrenci artışının çok gerisinde. Hemen her yıl 100 bin civarında kontenjan boş kalıyor. Mesleki yeterlilik dibe vurmuş durumda. Öğretim kalitesi en iyi üniversitelerde bile yerlerde sürünüyor. Yabancı dille eğitim tam bir kandırmaca! Mezun bile vermeyen üniversiteye doktora izni veriliyor. Tek profesörü bile olmayan fakülteler var. Ve bütün bunlar ortadayken, YÖK, yeni üniversitelerin açılmasını kolaylaştıracakmış! Helal olsun onlara. Peki, ya insan gücü planlaması, kalite, vizyon, misyon, aidiyet, laboratuvar, Ar-Ge, hoca ve en önemlisi de öğrenci? AVM mantığıyla üniversite açmanın nedeni, bulundukları kente ekonomik hareketlilik getirmesidir. Yoksa ilim bilim kimsenin umurunda değil”…
CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban’ın ikinci üniversite önerisini, iyi niyetle yapılmış bir öneri olarak kabul ediyoruz.
Ancak illerde yeni ya da ikinci bir üniversite kurulması için bir komisyon kurulmasına, komisyonda kamu, özel sektör, yerel yönetim ve sivil toplum örgüt temsilcilerinin bulunması gerektiğine, sağlıklı bir değerlendirmeye bu yolla ulaşılabileceğimize inanıyoruz.
Meselenin doğru zeminde tartışılması gerekiyor.
Bireysel taleplerin, dilek ve temennilerin ötesinde ihtiyaca ve Avrupa programlarına uygun yeni (ikinci) bir üniversitenin kurulması için somut ölçütlerin mutlaka ortaya konması ve yukarıda yer alan iki sorunun yanıtını bulması gerektiğini düşünüyoruz.
***
Bu köşede yer alan içeriklerin sosyal medya üzerindeki paylaşımlarına yapılan yorumlarla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluk, yorum yapan kişilere aittir. Köşe yazısının yazılı ve görsel yayın kurumlarında ve internet medyasında izinsiz kullanımı yasaktır.