Farkında olan var olmayan var.
Henüz tam anlamıyla hissediliyor olmasa da Muğla medyası da teknolojinin egemenliğinde kendini yenilemeye çalışıyor.
İletişim teknolojilerine dayalı web siteleri, sosyal medya ve akıllı telefon uygulamaları ile Muğla medyası da bu yeni ilişkide kendi zeminini oluşturmaya çalışıyor.
Yeni bir iletişim olanağı olarak internet ortamında gerçekleşen gazetecilik, geleneksel gazeteciliği bir kenara koyarak; online, sanal, dijital, elektronik olanaklı gazeteciliğin önünü açıyor.
İnternet haberciliğinin anlık, güncellenebilir dinamik içeriklere izin veren yapısı gazeteciliğin seyrini değiştiriyor.
Geleneksel gazeteciliğin gündemli ‘rezerve’ anlayışının ötesinde yeni medya günün her saati, haber akışını yenileyerek okurun dakikalar içinde haber almasına imkân sağlıyor.
Bilindiği gibi günlük yayınlanan vasıflı gazetelerin büyük bir çoğunluğu internet sitelerini Basın İlan Kurumu’nun resmi ilanların dijital ortamda da yayınlanması talebi üzerine oluşturdu.
Gazetelerin büyük çoğunluğu yeni medya konusuna, gerçek zamanlı gazeteciliğe hala sıcak bakmıyor.
Birçoğunun “Haber önce gazetede okunsun” tercihi devam ediyor.
Bu tercih pazarlama konusunda şu gün değilse de gazetelere orta vadede sorun yaratacak gibi görünüyor.
Oysa yeni medyanın dinamik yapısı, haberin mümkün olduğunca güncel ve hızlı biçimde okuyucuya ulaşmasını sağlıyor.
Mesleki açıdan geleneksel haber üretim pratikleri içerisinde önemli bir yere sahip olan ve rekabeti oluşturan haberi ulaştırma hızı ve haber atlatma kavramları yeni medyanın eline geçmiş durumda.
Yeni medya editörleri bu kavramları korumak adına kendilerini yeniliyor.
Henüz hissedilmeyen ve kendi diyalektiği içerisinde yol alan medyadaki bu radikal değişim, okurun ötesinde toplumun tüm unsurları tarafından tercih ediliyor.
Özellikle de siyasiler tarafından…
Zira yeni medyada haber hazır hale geldiği anda okuyucu ile paylaşılıyor.
Hazır hale gelmiş bir haberin paylaşımı, topluma aktarımı üç-beş dakika içerisinde gerçekleşiyor.
Yeni medya teknolojik avantajlarıyla haberciliğin hız ve güncellik ihtiyacını tam olarak karşılamanın ötesinde gerçek zamanlı gazeteciliğin de önünü açıyor.
Yani yeni medya; hız, güncellik, anında etkileşim gücüyle geleneksel gazeteciliği rekabet edemez noktaya taşıyor.
Tüm bunların ötesinde serbest gazetecilik yapmak isteyen meslek erbaplarına ya da yatırımcılara düşük maliyetle yüksek verim alınması imkânı sağlıyor.
Kim ne kadar farkında? bilmiyoruz.
Mabolla Kent Gazetesi olarak iletişim teknolojilerine dayalı, gerçek zamanlı yayıncılığa ilk geçen isimlerden birisiyiz.
Bodrum’da Fatih Bozoğlu, Abdulkadir Sevindik, Yaşar Anter ve Oğuz Poyraz, Muğla merkezde Altar Zeyhan, Mustafa İnci ve Ferdi Yavuz, Ortaca’da Mete Sönmez, Fethiye’de Serap Ülkü ve Seda Köktener bu formatın öne çıkan isimleri.
Arada yerel ölçekte yeni medya yapılanmasına yönelik yazılar kaleme almamız boşuna değil.
Yeni iletişim teknolojilerinin gazetecilik mesleğinin yapısında meydana getirdiği çoklu ortam, görsellik, hız ve güncellik yeni medyada birbirinden farklı haber unsurlarının kullanılmasına olanak sağlıyor.
Bu olanakla yeni medya, internet yayıncılığı okurun tercihinde ilk sıralarda yer alıyor.
Ötesinde siyasi partiler, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve birçok resmi kurum kitle iletişim araçları tercihini artık yeni medyadan yana kullanıyor.
Şimdilik geleneksel gazetecilikle yoluna devam eden yayın kurumları ile arasını iyi tutan her bir yapı, yavaş yavaş yeni medya aktörleri ile ilişkilenmeye çalışıyor.
İnternet sitelerine olan ilgi, bunun göstergesi olarak kabul ediliyor.
Evet, yayıncılık hızla değişiyor.
Bu hızlı değişimin sonucu olarak, tek yönlü geleneksel gazetecilik yerini çok yönlü gazeteciliğe bırakıyor.
31 Mart yerel seçimleri, internet yayıncılığı ve yeni medyanın geldiği nokta açısından en yakın örneği oluşturuyor.
Kim bilir, yeni medya şekillenme sürecinde belki de internet yayıncılığını, gerçek zamanlı gazeteciliği bir çatı altında toplamak gerekiyor.
***
Bu köşede yer alan içeriklerin sosyal medya üzerindeki paylaşımlarına yapılan yorumlarla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluk, yorum yapan kişilere aittir. Köşe yazısının yazılı ve görsel yayın kurumlarında ve internet medyasında izinsiz kullanımı yasaktır.