YEREL YÖNETİMLER YASASI DEĞİŞMELİ
Gazeteci Yazar Özcan Özgür’ün “Kadersiz Muğla Valiliği ve Muğla Kıyılarının Yeni Patronu” başlığı taşıyan yazılarıyla haklı bir tartışma başlattı.
Yazıda “2014 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile MUÇEV arasında yapılmış olan protokolün geçen ay yenilenmesi gerekirken halen yenilenmemiş olması için MUÇEV’in yetkilerini 16 Mayıs tarihinde kurulan Deniz Kıyı ve Çevre Yönetimi Anonim Şirketi’ne devredeceği” iddiası yer aldı.
İddiaya göre; Akyaka Kadınazmağı, Akbük Koyu, Ölüdeniz Belcekız, Kumburnu, Çalış, Şat Burnu, Sarıgerme Plajı, Kızkumu, Datça İskele Plajı, Kargı Koyu, Bodrum Gümüşlük, Bitez Plajları, Datça Korubük ve Karaincir, Marmaris Karacasöğüt İskelesi, Kayaköy Gemiler Koyu, Selimiye İskelesi ile Göcek Fethiye Belediyesi Yat Bağlama İskelesi yeni kurulan Deniz Kıyı ve Çevre Yönetimi Anonim Şirketi’nin tasarrufuna bırakalacak.
Yine iddiaya göre; Bakanlığın Deniz Kıyı ve Çevre Yönetimi Anonim Şirketi ile protokolü imzalaması halinde Muğla Valiliği ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı’nın iştirakı olan MUÇEV, devre dışı kalacak.
Özgür’ün yazısında yer alan bir diğer iddia da ise “Kurulan şirketin A.Ş. olması nedeniyle kıyılarımızda yetkili olacağı sahilleri, plajları, yat bağlama tesislerini, iskeleleri ve koyları ihale kanununa tabi olmadan istediğine kiralayabilecek olması”…
Bu önemli bir detay.
Özgür, yazısında bu tercihin olumlu ya da olumsuz olduğu kanısına varılmadan önce temkinli olunmasını salık veriyor, “bekleyip görmek” gerektiğini ifade ediyor.
Özcan Özgür haklı.
Ön yargılı olmamak gerekiyor.
Bu konuda kesin bir kanıya varmadan önce, ne olacağını bekleyip görmek gerekiyor.
İddia edildiği gibi kıyıları Deniz Kıyı ve Çevre Yönetimi Anonim Şirketi’nin tasarrufuna bırakacak protokol henüz imzalanmış değil.
Ancak biliyoruz ki; eninde sonunda bu protokol birileriyle imzalanacak.
Protokol kiminle imzalanırsa imzalansın (!)
Sonucu bizim için sürpriz olmayacak.
Yani bizim açımızdan değişen bir şey olmayacak.
Zira Muğla’nın yüzde 68’i orman,
Yüzde 27’si de Özel Çevre Koruma Bölgesi.
Yüzde 6’sı turizm alanı,
Yüzde 7,6’sı milli park,
Yüzde 19’u da tarım alanı…
Ayrıca Ege’den Akdeniz’e Muğla’da; 131 koy mevcut.
Yani Muğla’nın büyük bir bölümünün yönetimi;
Merkezi idarenin elinde.
Yerel idareler sadece;
Yerleşim alanlarını yönetiyor.
Biz; Büyükşehir Yasası’nın ve Yerel Yöretimler Yasası’nın değişmesini bu nedenle istiyoruz.