ZEYTİNYAĞI TAMAM YA ÇAM BALI: O NE OLACAK?
Milas zeytinyağı coğrafi işaret tesciline ilişkin son açıklama Patent Enstitüsü tarafından yapıldı.
Açıklama Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz’den geldi.
Milas Halısı ve Bodrum Mandalinasından sonra Milas Zeytinyağı da coğrafi işaret alarak Muğla’nın coğrafi işaret tescilli ürün sayısı üçe çıktı.
Türkiye genelinde ise Milas Zeytinyağı ile birlikte tescil edilmiş coğrafi işaret sayısı 193’e ulaşırken, Patent Enstitüsü coğrafi işaret tescil sayısında hedefin 2 bin 500 olduğu açıklandı.
Bu hedefin içinde Muğla’dan yapılmış başvurularda bulunuyor.
Bildiğimiz kadarıyla Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nın da coğrafi işaret için başvuruları mevcut.
Muğla’dan yapılan başvurulara geçmeden önce Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz’in, Milas zeytinyağına ilişkin açıklamasını sizinle paylaşalım.
Yamankaradeniz, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Son yıllarda, ülkemizde coğrafi işaret tescili konusunda bilinçlenmeye başladı. Yöresel ürünlerin korunması adına, o ürünün adı altında farklı ürünler üretilmesi, coğrafi işaret tescili alınarak engellenebilir. Bu anlamda özellikle Ticaret ve Sanayi Odaları harekete geçerek yörelerine ait ürünleri koruma altına alabilirler. Alınan son coğrafi işaretlerden biri Milas zeytinyağı. MİTSO (Milas Ticaret ve Sanayi Odası) tarafından 2014 yılının 6’ıncı ayında başvuruda bulunulan Milas zeytinyağının coğrafi işaret tescil sürecini geçtiğimiz günlerde tamamladık. Böylece Destek Patent olarak 5’inci coğrafi işaret tescilimizi almış olduk.”
193’üncü coğrafi işaret tescilinin ‘Milas zeytinyağı’ olduğunu aktaran Yamankaradeniz açıklamasına şöyle devam etti: “Milas zeytinyağı ile coğrafi işaret tescilli ürün sayımız yılbaşından itibaren yüzde 3,52 artarak 193’e ulaştı. Milas Halısı ve Bodrum Mandalinası’ndan sonra Milas Zeytinyağı’na coğrafi işaret tescili almasıyla birlikte Muğla’nın coğrafi işaret tescilli ürün sayısı üçe yükseldi. Türkiye genelinde ise tescillenmiş toplam 193 ürün bulunuyor. Bunlar arasında sadece üç yörenin zeytinyağının coğrafi işaret patent tescili bulunuyordu. Milas zeytinyağı ile birlikte Türkiye genelinde tescilli zeytinyağı sayısı dörde yükselmiş oldu.”
Yukarıda ifade ettik.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nın coğrafi işaret için yaptığı başvuralar mevcut.
2016 yılını ‘Markalaşma Yılı’ ilan eden Oda Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, aynı zamanda Türkiye Odalar Borsalar Birliği, Coğrafi İşaret Komisyonunda yer alıyor.
Başkan Karakuş, bu konuda gayret gösteren isimler arasında yer alıyor. Bu kapsamda Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Muğla adına; 10 coğrafi işaret başvurusu hazırladı.
Muğla Beyazı Mermeri,
Muğla Köftesi,
Muğla Tarhanası,
Muğla Saraylısı,
Datça Nurlu Bademi,
Kavaklıdere Cevizi,
Ortaca Limonu,
Dalyan Narı,
Ula Sarımsağı ve Gökova Susamı coğrafi işaret için başvurusu yapılan ürünlerimiz arasında.
Bu başvurulardan 3’ü ise laboratuar aşamasında.
Dikkat edileceği gibi Muğla Çam Balı, patent başvurusu yapılan 10 ürün arasında yer almıyor.
Üretim kapasitesi ve kalitesi ile diğer ürünlerin çok çok önünde yer alan ve sadece Muğla ilinde üretimi yapılan çam balı, Muğla Arıcılar Birliği (MAYBİR) ile Marmaris Ticaret ve Sanayi Odası rekabetine sıkışmış durumda. Böylesi önemli bir üretim değerinin paylaşılmamasını marka değeri açısından anlamak mümkün. Ancak rekabetin ortak menfaatte sona ermesi, tarafların rekabeti bir kenara koyması gerekiyor. Zira çam balı için yapılan iki başvuru bulunuyor.
Muğla deyimiyle “çatal kazık yere batmıyor” dolayısıyla çam balı üretiminin ve sektörün tartışmasız sahibi, lider kenti Muğla çam balına tescil alamıyor.
Bu ironik durumdan kurtulmak için kenti yönetenlerin başta Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla Büyükşehir belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla Milletvekilleri, odalar ve borsanın mutlaka devreye girmesi gerekiyor.
Muğla Çam Balı’nın MAYBİR ile Marmaris Ticaret ve Sanayi Odası’nın rekabetine kurban edilecek bir ürün olmadığının taraflara anlatılması gerekiyor…