MİG’İN FESTİVALİ Mİ, MUTSO’NUN LANSMANI MI?
Festivalin düzenleyicisi; Muğla İçin Gelecek Platformu.
Festivalin destekçisi; Muğla Büyükşehir ve Menteşe Belediyesi.
Yer; Saburhane Meydanı.
Festivali hazırlayan Muğla İçin Gelecek Platformu, festivalin lojistiğini sağlayan Muğla Büyükşehir ve Menteşe Belediyeleri ise (!) Muğla Ticaret ve Sanayi Odası bu festivalin neresinde?
Yüz yüze görüştüğümüz bazı oda yöneticilerine göre; “Oda festivalin misafiri (!) Coğrafi işaret alan MUTSO tarhana lansmanıyla MİG festivalinin içinde bir yerlerde”…
**
Anlaşılan o ki; bazı oda yöneticileri ‘Muğla Tarhanası’na tescil alan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nın tarhana markasına yönelik tanıtımı (lansmanı) bir festivalin içine sığdırılmasını içlerine sindirmiş değiller.
Aralarında; “Tarhana tescilini biz aldık, belediyeler tarhana dağıttı, akılda bu kaldı” diyenleri olduğu gibi; “Oda yönetimi festivale tarhana tedarikiyle destek verdi, tasarruf yaptı (!) işi ucuza getirmek istedi. Odanın parası var, pulu var. Böyle şey olur mu? Kentin en kadim kurumlarından birisi olan, hizmet alanı sekiz ilçeye yayılan odanın kurumsal kimliği korunmalıydı” diyenleri de var.
Ötesinde; “İki ürüne, Muğla Köftesi ve Muğla Saraylısı’na tescil aldık da ne oldu? Hangi köftecide, hangi pastanede, tatlıcı da mahreç işareti var. Kaç kişi tescilli üretim için başvurdu? Doğru dürüst başvuran yok. Bu iş doğru anlatılmadı, süreç doğru yönetilmedi. Köfte ve saraylı tescili ile ne yaptıysak, tarhana tesciliyle de onu yaparız” serzenişiyle özeleştiri yapanları da var.
Onların düşüncesine göre; “Muğla Tarhanası’nın tanıtım toplantısı (lansmanı) aynı gün yapılmış olsa bile, farklı bir mekânda ve odanın organizasyonunda yapılmalıydı. Muğla’nın marka değerlerini yaratmak görevi ve çabasının sahibi olan oda yönetimi, tescil aldığı bir ürünün tanıtımını ‘oldubittiye’ getirmemeliydi.”
**
Oda yönetimin de görüş ayrılıkları mı var?
Eleştiri yüklü açıklamalara bakılırsa öyle…
Bir yanda uygulayıcılar, diğer yanda uygulamaları eleştirenler (!)Hepsi aynı çatı altında…
**

Yerel işbirlikleri elbette önemli.
Elbette yerel yönetimler, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları kente yönelik birçok projede işbirliği ve dayanışma içinde olabilirler.
Tarhana festivaline ve festivali düzenleyen platforma kimse bir şey demiyor. Aksine MİG Platformu herkesin takdiri kazanmış durumda.  Elbette platform böyle bir teklif karşısında, hiç ihtiyacı olmamasına karşın, nezaket göstererek tarhana lansmanını festivalin içine dâhil etmiş.
Bunda sorun yok.
Bazı oda yöneticilerine göre sorun; tescil başvurusu yapan, tescil alan ve bu hakkı elinde tutan oda yönetiminin kentin marka değerine yönelik böylesi önemli tarihi bir gelişmeyi bir festivalin içine sıkıştırması.
Üstelik refiki odaların coğrafi işaret alan tarım ve gıda ürünlerine yönelik lansman toplantılarının hangi düzeyde ve içerikte yapıldığı ortadayken.
Hele hele ortada Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın tescil alan 4 ürüne yönelik izlediği yol haritası, yerel, ulusal ve uluslararası ölçekte yaptığı ve yapmaya devam ettiği tanıtım/bilgilendirme toplantıları, fuarları ve kreatif yüklü tanıtım görselleri bu konuda en seçkin örneklemeleri oluşturmuşken.
**
Bilindiği kadarıyla MUTSO’nun köfte, saraylı ve tarhana dışında birçok ürüne ilişkin coğrafi işaret başvuru süreci devam ediyor.
İnancımız o ki MUTSO bugün 2, gelecekte de 22 coğrafi işaretin sahibi olabilir.
Marka değeri henüz oluşmamış, oluşturulamamış bir kent için elbette coğrafi işaret tescili almak önemlidir. Ancak bundan daha da önemlisi, Türk Patent ve Marka Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Habib Asan’ın vurguladığı gibi ‘katma değer’ yaratmaktır.
**
Tescil alan ürünlere yönelik ‘katma değer’ nasıl yaratılır?
Ülkelerin, illerin, ötesinde ilçelerin bile kıyasıya rekabet yaşadığı bir ortamda, 17-18 Nisan 2018 tarihinde tescili alınan köfte ve saraylının lansman toplantılarını bir yıl sonra yaparak ya da lansmanı birilerinin yaptığı etkinliğin içine sığdırarak, katma değer yaratılabilir mi?
**
Tarihi Saburhane Meydanı’nda Tarhana Festivali’ni ikinci kez başarıyla düzenleyen, icraatlarıyla ulusal ölçekli farkındalık yaratan, ötesinde yerel bir ürünün tanıtımının nasıl yapıldığını herkese gösteren, MUTSO’nun lansman toplantısını festivalin içine dâhil ederek oda yöneticilerini bu dertten kurtaran, odanın yükünü alan Muğla İçin Gelecek Platformu’nu kutlayarak sonlayalım.
***
© MKG 2019 /Bu köşede yer alan içeriklerin sosyal medya üzerindeki paylaşımlarına yapılan yorumlarla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluk, yorum yapan kişilere aittir. Köşe yazısını yazdırmadan önce çevreye olan sorumluluğun hatırlanmasında fayda vardır.