İŞ DÜNYASININ BİLGİSİNE  (İnova Muğla)

Bir önceki yazıya ek yapalım.
Gazeteci Olcay Akdeniz yerinde bir hatırlatma yaptı.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın yasal alanda sağladığı başarılara; balığın üreticiden toptan satışında KDV’nin yüzde 1’e indirilmesinin yanında zincir marketlerin toplam raf alanının yüzde 1’inin yerel markalı ürünlere tahsisi, zeytinyağı yağhanelerinde mühendis çalıştırma zorunluluğunun kaldırılmasını da ekleyelim.
Hatta Organize Sanayi Bölgesi’ni ilk sıraya alalım.
Tüm bunlara; Milas El Halısı, Milas Zeytinyağı, Milas Yağlı Zeytini ve Milas Tepsi Böreği tescilini, ötesinde Milas halısı coğrafi işaretinin Sümer Holdingden devralınmasını sağlayan coğrafi işaretlerin kurumlar arası devrine ilişkin de yönetmelik değişikliğini de iliştirelim.
Bunların hepsi, Milas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından önerildi ve başarıya ulaştı.
“Eminiz önümüzdeki süreçte MİTSO daha birçok sonuç odaklı öneri ve başarının sahibi olacak” diyelim ve günün yazısına geçelim.
Zira yazının konusu MİTSO başta olmak üzere il genelindeki meslek erbaplarını ve iş dünyasını yakından ilgilendiriyor.
Yazının konusu; Muğla Teknoloji Transfer Ofisi (İnova Muğla)
*
İnova Muğla ne?
Yüzde 100 üniversite sermayeli bir Teknoloji Transfer Ofisi.
Ne zaman kuruldu?
19 Eylül 2019 tarihinde.
Geçtiğimiz günlerde bu konuda haberler yapıldı.
Muğla Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) AŞ. Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selçuk Aktürk, Teknoloji Transfer Ofisinin ne olduğuna ilişkin açıklamalarda bulundu.
Okuduk ve bilgilendik.
Ötesinde kentin iş dünyasına, yatırım ve istihdamına yönelik düşkünlüğümüz nedeniyle
konuyu önemsedik ve daha iyi anlaşılması için köşeye taşıma kararı aldık.
Konuyu iş dünyasının, iş yapmak isteyenlerin bilgisine sunalım istedik.
*
Teknoloji Transfer Ofisleri, akademik araştırma sonuçlarının etkili ve hızlı bir biçimde ticarileştirilmesine ilişkin faaliyetleri yürütüyor.
Son yıllarda birçok üniversite ve teknopark çatısı altında sayılarını hızla artırarak, araştırma merkezleri, özel sektör arasında araştırmacılar ile girişimciler, yatırımcılar ve sanayiciler ile gerekli ve ihtiyaç duyulan bağlantıları sağlanması yönünde faaliyet gösteriyor.

TTO’lar; teknoloji geliştiricisi Ar-Ge kurum ve kuruluşları ile teknoloji kullanıcısı sanayi şirketleri veya diğer teknoloji ya da Ar-Ge kurum ve kuruluşları arasında bilgilendirme, koordinasyon, araştırmayı yönlendirme, yeni Ar-Ge şirketlerinin oluşturulmasını teşvik etme, işbirliği geliştirme, fikri mülkiyet haklarının korunması, pazarlanması, satılması, fikri mülkiyetin satışından elde edilen gelirlerin yönetilmesi konularında faaliyet gösteren yapı olarak ifade ediliyor.
Temel amaçları şu şekilde açıklanıyor:
Bilimsel araştırmacıların karşılaştıkları riskleri azaltan stratejiler oluşturmak,
Sanayicilerin ve yatırımcıların araştırmacılarla buluşmasını sağlamak,
Girişimcilik, inovasyon, Ar-Ge ve fikri mülkiyet hakları konusunda eğitim vermek,
Girişimcilere gerek yurt içi gerek yurt dışında geçerli patent belgelerinin temini konusunda yardımcı olmak,
Nitelikli elemanlar ve şirketler arasında ilişki kurulmasını sağlamak,
Patent temini, fikri mülkiyet hakları, lisanslama akademik tabanlı yeni şirketlerin kurulmasını, teşvik market araştırmaları ve kuruluş sermayesi temini ve proje fonlanması konularında çalışmalar yaparak üretim sektörleri ve üniversiteleri buluşturarak ihtiyaca göre yönlendirmek.  
Ülkemizde yapılan bilimsel çalışmaların ticarileştirilmesi ile ilgili var olan sorunları çözümüne yönelik çalışmalar yürütmek.
Teknoloji, bilgi, birikim, tasarım, üretim yöntemleri ve sistemlerinin; faydaya ve ekonomik yarara dönüşümünü temin etmek için veya daha fazla gelişmesini ve yeni ürünler, uygulamalar, makineler ve prosesler yaratılmasını sağlamak amacıyla, bilimsel ve araştırma kurumları, endüstri, kamu vb. ilişkilerin taraflar arasında paylaştırılması ofisin temel faaliyetleri.
*
İfade etmek gerekir ki Teknoloji Transfer Ofisi üniversitelerdeki teknolojinin sanayiye aktarılmasını sağlamak için doğru bir zemin sunuyor.
Bu nedenle şehir-üniversite entegresyonuna yönelik atılmış en ciddi adımlardan birisi.
Üniversite bu ilişkide üzerine düşeni yerine getiriyor.  
Şimdi sıra bizde.
Yazıyı “İş dünyasının, iş yapmak isteyenlerin bilgisine” temennisiyle bitirelim.
**
Kopyalanamaz, izinsiz kullanılamaz.
MKG/Nejat Altınsoy Ocak 2020