KORONA VİRÜSÜNÜN ETKİLERİNE KARŞI TURİZM SEKTÖRÜNÜN TALEBİ
Çin’de başlayıp küresel tehdit haline gelen korona virüs salgını günlük yaşamı etkiledi.
Bizde henüz bir vaka yaşanırken, sezonda gelmesini beklediğimiz Avrupalıların birçoğu virüs tehdidi altında.
Birçok ülke ziyaretçilerinden Sağlık Belgesi istemeye başladı.
Turizm başta olmak üzere birçok sektör virüsten payını almış durumda.
İptal edilen destinasyonların sadece uluslararası havacılık sektörüne verdiği zarar 30 milyar dolar civarında.
Corona virüsünün sağlıkta verdiği zarar, ekonomiye de yansıyor.
Turizm sektörü büyük bir tehditle karşı karşıya.
Tehditin sektörde yaratacağı kan kaybı turizmcileri harekete gecirdi.
Turizm İstişare Kurulu, geçtiğimiz gün Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Ankara’da bir araya geldi.
Dünya ve Türkiye turizm endüstrisini etkisi altına alan COVID-19 virüsünün sektöre etkileri ve sezon öncesi hazırlıkları masaya yatırıldı.
Turizm İstişare Kurulu’nda; Türkiye Seyahat Acentalar Birliği (TÜRSAB),  Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD), Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Turist Rehberleri Birliği (TUREB, Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmecileri Derneği (TURYİD), Deniz Turizmi Birliği (DTB), Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmecileri Derneği bulunuyor.  
Toplantıda Korona Virüsü salgınının tüm dünyayı etkisi altına aldığı belirtilirken virüsün ekonomik yansımalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.
Korona Virüsünün dünyada en ağır biçimde etkileyeceği sektörün turizm olduğunu vurgulayan Turizm İstişare Kurulu Üyeleri, UNWTO’nun 2020 yılında turist sayısının (varışlar) yüzde 3-4 civarında düşeceği yönündeki öngörüsünü Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ile paylaştı. Dünya genelinde görülen karantina uygulamaları, medyada her geçen gün artan haberler ve sosyal medyadaki paylaşımların tüketicilerin seyahat kararlarını olumsuz etkilediğine dikkat çeken Turizm İstişare Kurulu Üyeleri, yaşanan süreçten ülkemiz turizm sektörünün de olumsuz biçimde etkilenmeye başladığını dile getirdiler.
Korona virüsünün rezervasyon iptallerini ciddi boyuta ulaştığını dile getiren kurul üyeleri sektörün daha az etkilenmesi için Bakan Ersoy’a “Eylem Planı” önerisinde bulundu.  
‘KOBİ desteklerinin arttırılması, SGK, KDV, muhtasar gibi ödemelerin yılsonuna kadar ertelenmesi, turizm endüstrisinde istihdam desteklerinin artırılması, sektör işletmelerinin başta tur operatörü, konaklama ve yeme-içme sektörü işletmeleri olmak üzere nakit akışını teminen, teminatsız uzun vadeli Kredi Garanti Fonu (KGF) kaynaklı EXIMBANK ve diğer bankalardan uygun koşullarda kredi sağlanması, var olan kredi taksitlerinin faizsiz olarak yıl sonuna kadar ertelenmesi, yurtiçi turizmi destekleyecek rezervasyon arttırıcı önlemlerin gözden geçirilmesi, tur operatörlerine ve uçak firmalarına destek verilmesi, konaklama vergisinin 2020 Kasım ayı sonuna kadar ertelenmesi, enerji, gaz, su ve atık su maliyetlerinin azaltılması yönünde teşviklerin uygulamaya alınması’ kurulun önerileri arasında yer aldı.
Turizm İstişare Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada Bakan Ersoy sektörün sıkıntılarını atlatılabilmesi için tedbirlerin uygulamaya konulması için gerekli planlamanın yapılacağını ifade ettiği bilgisi paylaşıldı. Bu ziyaretin ardından korona virüsüne yönelik düzenlenen üç bakanın katıldığı Bilim Kurulu basın toplantısında Bakan Ersoy, otellere yaz sezonu başlangıcını bu yıl Mart sonu değil Nisan sonu olarak planlamalarını önerdiklerini açıkladı. Bu bağlamda geçen seneyle kıyaslandığında turizm hareketlerini cezbettirmek yerine, daha az turistin gelmesini sağlamanın çok daha sağlıklı bir çözüm olacağını ifade eden Ersoy, sektör temsilcileriyle görüşmesinin ardından ,  Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile toplantı gerçekleştirdiğini aktardı.
Bakan Ersoy, en geç bir hafta içinde sektörel desteklerle ilgili açıklama yapacaklarını açıkladı. Basın mensuplarının detay vermesini istemesi üzerine Bakan Ersoy, yaz sezonun Mart sonunda başladığını anımsattı. Konuyu otelciler birlikleri ile görüştüklerini belirten Bakan Ersoy, “Açılmamış otellerin sezon başlangıcını bu sene Mart sonu değil Nisan sonu olarak planlamalarını ilk etapta öneriyoruz. Görüşmelerimizi yaptık, onlar diğerlerine söyleyecekler. Önemli olan Martta Nisanda bir sayı yakalamak değil sonrasında virüsün riskinin azaldığı dönemlerde gerçek sayıları yakalamak Türkiye açısından çok çok daha önemli” diye konuştu. Süreci takip edeceğimizi belirterek sonlayalım.
***
Kopyalanamaz, izinsiz kullanılamaz.
MKG/Nejat Altınsoy Mart 2020