KURULTAYIN ARDINDAN
CHP’nin Mart ayında yapılması planlanan ancak salgın nedeniyle ertelenen 37. Kurultayı hafta sonu yapıldı. Delegeler Ankara Bilkent’teki 4 bin kişilik etkinlik alanında gerçekleştirilen kurultaya çipli kartları ile girdi. Kurultaya adaylar, delegeler ve belediye başkanları dışında kimse alınmadı.
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun açılış konuşması ile başlayan kurultayda, Divan Başkanlığına Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu seçildi.
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, CHP’nin 37. Olağan Kurultay’ında yaptığı açılış konuşmada 2023’te cumhuriyetin ikinci yüzyıla gireceğini vurgulayarak şunları söyledi: “Kurultay’da alınan her kararın yankısı büyük olacak. Hiçbir CHP’linin umutsuzlığa kapılma hakkı yok. İkinci yüzyıla çağrı beyanamesini sunuyoruz. 31 Mart’ta ötesine geçtiğimiz duvarı yıkacağız. TBMM’nin yetkileri kısıtlandı, demokrasi yara aldı. Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığı tehlike altında”…
İkinci yüzyıla cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırmayı temel hedef haline getirerek girdiklerini belirten Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin 5 temel sorununun demokrasi, ekonomi, dış politika, toplumsal barış ve eğitim olduğunu ifade etti.
Sorunların çözümüne ilişkin 13 maddelik önerme içeren İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesini delegelerin oylarına sundu.
Seçim barajının kaldırılması, siyasi ahlak yasası, kayyum uygulamalarının kaldırılması, seçim yasasında cinsiyet kotası getirilmesi gibi birçok vaatlerin yer aldığı beyanname delegeler tarafından oybirliği ile kabul edildi.
Genel Başkanlığa aday olması beklenen Aytuğ Atıcı, Tolga Yarman ve İlhan Cihaner aday olabilmek için gereken imzayı toplayamadı.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise tek aday olarak katıldığı Kurultay’da bin 251 oy alarak 6. kez Genel Başkan seçildi. Kullanılan bin 318 oyun 67’si ise geçersiz sayıldı.
Kurultaya ilişkin iki noktaya değinmek isteriz.
İlki, ‘İktidar Kurultayı’ hedefiyle gerçekleştirilen 37. Olağan Kurultay’da Kılıçdaroğlu’nun 13 maddelik Cumhuriyetin İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi.
Bu beyannamenin başlığı bize Gazeteci Yazar Mustafa Balbay’ın Bilgi Yayınevi’nden çıkan ‘Cumhuriyetin İkinci Yüzyılı’ başlıklı kitabını hatırlattı.
Balbay’ın kitap tanıtım bültenin de yer alan “Cumhuriyetin ikinci yüzyılı, bu topraklarda var olan bütün değerlere saygı duyan, küresel düşünüp ülkesel karar verenlerin olacak” ifadesi genel başkanın yayınladığı beyannamede etkili olmuş olabilir.
Bu başlık tanıdık bir başlıktır.
İkinci konu; Kılıçdaroğlu’nun açılış konuşmasında “31 Mart’ta ötesine geçtiğimiz duvarı yıkacağız” sözü. Bu söz kurultayın şartlarını ortaya koyması açısından önemliydi.
31 Mart yerel seçimlerinde yakalanan başarıyı siyasi kanıta çeviren CHP’de kurultay belediyelerin ağırlığında geçti.
Kurultayın oturma düzeni de bu savı destekler nitelikteydi.
CHP’li büyükşehir belediye başkanları kurultayın oturma düzeninde Kılıçdaroğlu’nun hemen arkasında ikinci sırada, ‘A’ protokolde yer aldı.
Bize göre bu açık ve net bir mesajdı.
Kurultayın ikinci ağırlığını ise il başkanları oluşturdu.
Kılıçdaroğlu kurultayda ‘buraları nasıl yönetiyorsak, ülkeyi de öyle yöneteceğiz’ mesajı verdi.
Bilindiği gibi, 31 Mart yerel seçimlerinden sonra ülkenin yüzde 75’i CHP’li belediyeler tarafından yönetiliyor.
31 Mart yerel seçimlerinde Ak Parti duvarını aştığına inanan CHP lideri, bu duvarı yerel yönetimlerle yıkacağına inanıyor.
Yarın devam edelim.
***
Kopyalanamaz, izinsiz kullanılamaz.
MKG/Nejat Altınsoy Temmuz 2020