‘MADONNA’YI BİLİP MANDALİNA’YI BİLMEMEK’
Sempozyumlar, çalıştaylar bizim gibi yol haritasını belirlemeye çalışan kentler açısından önemli.
Bilim, sanat ve fikir ağırlıklı konuların farklı kişi ve kurumlara ait bildirilerinin sunulmasıyla sempozyumlar, yeni ve araştırmaya dayalı bir bilgi alış-verişi niteliğini taşıyor.
Çalıştay ise belli bir konuda, çeşitli konuşmacıların katılımıyla, genellikle de sorun çözmeye odaklı, bilimsel ağırlıklı toplantılar.
Her ikisi de yüksek profilli etkinlikler.
Çalıştayda alınan kararlar sonuç bildiresi ile duyurulsa da sonuçta tavsiye niteliği taşıyor.
Sonuç bildirgeleri tavsiye içeriğiyle yol haritası oluşturmak isteyenlerin derdine derman olabiliyor. Biz birçoğuna katılamasak da sonuç bildirgeleri yapılan işi ortaya koyuyor.
Hatırlanacaktır geçtiğimiz günlerde Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Muğla’da Orman Yangınları Çalıştayı düzenlendi. Çalıştayın sonuç bildirgesini beklerken yine büyükşehirden bu kez bir sempozyum duyurusu geldi.
4. Tarım Sempozyumu.
Sempozyumla arıcılık, su ürünleri ve balıkçılık konusu ele alınacak.
Prof. Dr. Gürol Ergin anısına düzenlenen sempozyum bugün başlayacak.
Bugün bize konu olan Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen Bodrum 1. Tarımsal Kalkınma Çalıştayı.
“Bodrum Özüne Dönüyor” sloganı gerçekleştirilen çalıştay,  henüz sonuçlanmamışken etkinliğe ilişkin yayınlanan bültenler Bodrum’un kent kimliğini ortaya koyması açısından önemliydi. Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmaz, Bodrum’da tarımsal örgütlenmeyi sağlamak ve tarım ile turizmi entegre etmek amacıyla bir envanter çalışması başlattıklarını, çalıştay sonuç bildirgesi ile Bodrum’un kırsal kalkınma hamlesi için yol haritasının çizileceğini ve sonuçların  2020-2024 Stratejik Planı’na entegre edileceğini açıkladı.
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ise turizmle birlikte insanların tarımdan koptuğuna dikkat çekti. Bodrum’un tarım kültürü ile yoğrulmuş insanların kenti olduğunu vurgulayan Aras, 1950’li yıllarda mandalina kültürünün geliştiğini, bu tarihten önce ise Karaova’nın tütün, incir, zeytin ve arıcılık faaliyetleriyle anıldığına işaret etti. Başkan Aras “Gençlerimiz topraktan kopuyor. Biz çocukluğumuzda mazı toplardık, defneyaprağı toplardık bunlar ilaca evrilirdi. Dağlarımızda yaban mersininden tutun, kekiğinden, nanesinden elma çalısından kadar bin bir çeşit ot vardı. Hipokrat bu topraklarda tıbbın babası oldu. Çünkü Bodrum, dünyanın endemik faunası en zengin coğrafyasıdır. Ve biz bu değerleri yaşatarak geliştirmek için çalışacağız” diye konuştu.
Çalıştay konuklarından, yaptığı her programda Anadolu gerçeğini arayan, farkındalık yaratan Gazeteci Cem Seymen, çalıştaya damga vuran bir açıklama yaptı. Küresel sermayeye, serbest piyasa ekonomisine karşı olmadığını, vahşi kapitalizme karşı olduğunu ifade eden Seymen  “Bodrum’un muazzam bir tarım zenginliği ve geçmişi var. Bu geçmiş ile bağ kurmak zorundayız. Çocuklarımızı, bu bilinçle yetiştirmek zorundayız. Yani Bodrum Mandalinasını bilmeyen yeni neslin çocukları bizim geleceğimizi kuramaz. Bodrum Mandalinasından üretilecek her katma değerli ürünü tanımalı ve bunun hikâyesini bütün dünya öğrenmeli. Bodrum Mandalinasından elde edilen lokumu dünyaya anlatacak bir hikâyemiz, bir gücümüz bir enerjimiz, bunun için bir araya getireceğimiz eko sistemimiz, bizim içimizden çıkmaz mı? Karşımızda çok çalışkan ve çok iyi niyetli bir başkan var. Bu çalıştaya sahip çıkın ve herkesi uyandıracak cümleler kurun. Bu çalıştay Bodrum’un bir tarım üretim merkezi olması için atılan en önemli adımlardan bir tanesi ama arkası mutlaka gelmeli” dedi.
Açıklamada yer alan “Bodrum Mandalinasını bilmeyen yeni neslin çocukları bizim geleceğimizi kuramaz” tespiti bize ‘Madonna’yı bilip, Mandalina’yı bilmemek olur mu’ dedirtti.
Bodrum’da tarımın ve turizmin ötesinde kent kimliğine yönelik önemli işler yapılıyor.
Bu nedenle yakından takip etmek gerekiyor.
Emeği geçenleri, katkı koyanları kutlayarak sonlayalım…
***
© MKG/Nejat Altınsoy 2019