MİTSO’NUN SONUÇ ALAN İKİNCİ ÖNERİSİ   
İnsanın derdi iş yapmak olunca, isteğin arkasında durunca, peşinden mutlaka başarı geliyor.
Bilindiği gibi Milas Ticaret ve Sanayi Odası, tarım ve gıdaya yönelik sanayi üretimine ilişkin sorun-çözüm ilişkisinde refiki kuruluşlardan farklı yol alıyor.
Organize sanayi bölgesi, coğrafi işaretler, marka tescilleri, tescilli üretimler ilk aklımıza geliverenleri.
Hatırlanacaktır.
MİTSO, mevsimlik çalışan zeytinyağı yağhanelerinin mühendis çalıştırma zorunluluğunun kaldırılması konusunda talepte bulunmuş, bu talebi de sonuna kadar kovalamış ve başarıya ulaşmıştı.
MİTSO şimdi de yeni bir başarıya imza attı.
Türk Deniz Ürünleri sektörünün önde gelen firmalarını bünyesinde barındıran MİTSO, balıkçıların KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi talebinde de başarıya ulaştı.
Müjdeli haber haftanın son günü geldi.
Balık üreticisi üyelerinden gelen talepler doğrultusunda balıkta yüzde 8 olarak uygulanmakta olan KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi için daha önce çalmadık kapı bırakmayan MİTSO, balıkta uygulanmakta olan KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesini talep etmişti.
MİTSO’nun ısrarlı takibiyle sürekli gündemde tuttuğu balıkta KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi talebi, nihayet Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2 Ocak 2020 tarihli Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayınlanan kararnamesi ile sonuca ulaştı.
Kararname ile su ürünlerinin toptan satışlarında KDV oranları yüzde 8’den 1’e indirilmiş oldu.
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’den konuya ilişkin mütevazı bir açıklama geldi.
Özer açıklamasında şunları söyledi:
“2017 yılından bu yana sürekli olarak fırsat bulduğumuz her ortamda, her yetkili kuruma balıkta KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi talebimizi dile getiriyorduk. Bu konuda ilk raporumuzu 22 Ağustos 2017’de TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na vermiştik. Son raporumuzu ise 8 Mart 2019 tarihinde Sayın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Paktemirli’ye sunmuştuk. Sonuçta talebimiz yerine geldi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz”…
Biz ekonomist değiliz.
Ancak ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesindeki teslim ve hizmetlerin, her türlü mal ve hizmet ithalatının KDV’ye tabi olduğunu biliyoruz.
Eminiz ekonomistler balık toptan satışında KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi konusunu sektör-üretim-pazarlama-tüketim ve ihracat açısından ne anlama geldiğini açıklayacaklardır.
Hiç şüphe yok ki alınan karar sektör açısından önemli.
Zira Muğla, özellikle de Milas su ürünleri üretimde önemli bir potansiyele sahip.
Ötesinde deniz kültür balıkçılığı üretiminde de birinci sırada yer alıyor.
Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak açıkladı:
Muğla deniz ve kara üretiminde; çipura, levrek, sarıağız, minekop ve alabalık başı çekiyor.
Fangri, mercan, sinarit, sivriburun karagöz, sarıkuyruk, trança ve lagos balıklarının deneme üretimleri yapılıyor.
Muğla il sınırlarında 100’e yakın off-shore tesisi bulunuyor. Ağ kafeslerde yılda 90 bin ton deniz balıkları yetiştiriciliği yapılıyor.
Muğla, bu potansiyeli ile deniz kültür balıkçılığında ülke üretiminin yaklaşık yüzde 60’ını karşılıyor.
2018 verilerine göre; Muğla’da 95 bin ton çipura-levrek, 19 bin ton alabalık üretimi gerçekleşti. Bu üretimin yüzde 50’si ihraç ediliyor. Geçtiğimiz yıl 85 ülkeye yaklaşık 65 bin ton çipura, levrek ve alabalık ihraç edilerek 353 milyon dolar gelir elde edildi.
Saylak’ın ifadesiyle; “Avrupa’da tüketilen her 3 balıktan biri Türkiye’den gidiyor”.
Ortada böyle bir gerçek varken, MİTSO’nun ısrarlı önerisi ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile su ürünlerinin toptan satışlarında KDV oranının yüzde 8’den 1’e indirilmiş olması çok önemli.
Emeği geçenleri kutlayalım.
Yazıyı; Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Palandöken’in;  “Toptan et satış fiyatlarında uygulanmakta olan yüzde 1’lik KDV oranı perakende satış fiyatlarında da uygulanmalıdır” önerisinden esinlenerek; “Toptan balık satış fiyatlarında  uygulanmakta olan yüzde 1’lik KDV oranı perakende satış fiyatlarında da uygulansın” önerisi ile bitirelim.
*
Kopyalanamaz, izinsiz kullanılamaz.
MKG/Nejat Altınsoy Ocak 2020