MUĞLA BEYAZI MERMERİ TESCİLİ ÜZERİNE
İlk başta anlamadık, daha doğrusu anlayamadık.
Haberi yayınladıktan sonra fark ettik ki; Muğla Ticaret ve Sanayi Odasın’dan dün basın kuruluşlarına servis edilen ‘Muğla Beyaz Mermeri Coğrafi İşaret Alarak Tescillendi’ başlıklı haber, daha önce 26 Nisan 2020 tarihinde yayınlanmış.
“Muğla Beyazı Mermeri coğrafi işaret tescili aldı” başlığı taşıyan haberde; “Muğla’nın coğrafi işaret tescili alan ürünlerine bir yenisi daha eklendi. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Ercan, Muğla Beyazı Mermerinin 16 Mart 2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından MUTSO adına tescillendiğini açıkladı” ifadeleri yer almıştı.
O tarihte yayınlanan haber, neden yeniden ısıtıldı? Bilmiyoruz.
Bildiğimiz ikinci kez aynı içerikle yapılan haberin mükerrer bir duruma neden olduğu…
Ya medya takibinde sıkıntı var ya da Mart ayında yapılan haberlerden yeteri kadar duyuru yapılmadığı kanısı (!)
Oluyor böyle şeyler.
Kabahat bizde.
Haberi okuduğumuzda bize tanıdık gelen ve ‘Biz bunu yapmadık mı?’ diye bizi düşünceye sevk eden bu haberi daha fazla irdelememiz gerekiyordu.
Yapmadık ve mükerrer bir habere imza attık.
Geçtiğimiz günlerde MUTSO’dan Basın ve Halkla İlişkiler Birimine yönelik memnuniyeti, eksiği gediği ve önerileri için basın kuruluşlarına bir anket formu göndermişlerdi.
Bir anket formu da MUTSO yönetimi için gönderseler iyi olacak.
Bizde mi bir sıkıntı var? anlamış değiliz.
‘Maşallah’ dediğimiz 3 gün yaşar oldu.
‘MUTSO öncülüğünde kurulan Tanıtım Platformu’nun kültür turizmi ve kültür turlarına yönelik çalışmalara destek verelim’ diye yazıp çizdiğimiz şu günlerde böyle bir talihsizlik yaşamasak iyi idi.
Neyse, büyütecek değiliz.
Zira bu topraklara ait bir ürünün daha tescillenmesinin sevinci, mükerrer haber yapma üzüntümüzün çok önünde.
Sonuçta Muğla Beyazı Mermeri 495 menşe numarası ile coğrafi işaret aldı.
Muğla Beyazı ile Muğla’nın tescilli ürün sayısı 12’ye yükseldi.
Kavalıkdere Cevizi gibi birçok ürün askıda tescillenmeyi bekleyedursun, biz bugüne kadar hangi ürünlerimizi tescilledik hatırlayalım, tescil envanterimize bir göz atalım.
Muğla il genelinde; Bodrum Mandarini, Marmaris Çam Balı, Milas El Halısı, Milas Tepsi Böreği, Milas Yağlı Zeytini, Milas Zeytinyağı, Muğla Çam Balı, Muğla Tarhanası, Muğla Köftesi, Muğla Saraylısı, Seydiler Kilimi ve son olarak Muğla Beyazı Mermeri coğrafi işaret aldı.
Bilindiği gibi Muğla Ticaret ve Sanayi Odası coğrafi işaretlere ve markalaşmaya yönelik girişimlere 2016 yılında başlamıştı.
O dönemin yönetim kurulu başkanı Bülent Karakuş, aynı zamanda TOBB’un marka tescili için oluşturulan komisyonun da başkanı olmuş, bizim açımızdan markalaşma süreci büyük bir ivme kazanmıştı.
Yanılmıyorsak e-alışveriş ve Yatağan Zeytinpark da Bülent Karakuş yönetiminin ve döneminin projeleri arasında yer almıştı.
Yani bugünün olumlu sonuçlarını sağlayan o günün cesaretli girişimleriydi.
İkinci kez haberi yapılan ‘Muğla Beyazı Mermeri Coğrafi İşareti’ memlekete hayırlı olsun.
***
Kopyalanamaz, izinsiz kullanılamaz.
MKG/Nejat Altınsoy Haziran 2020