“MUĞLA BİR OLMADI”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Menteşe’de bulunan STK temsilcileri ile gerçekleştirdiği toplantıda manşetlik bir itirafta bulundu.
Toplantıya ilişkin haberi “Osman Gürün’den itiraf” başlığı ile verebilirdik.
Vermedik.
Böylesi önemli açıklamayı köşede değerlendirmek istedik.
STK’ temsilcilerine ithafen yaptığı konuşmanın bir bölümünde Muğla’nın çok büyük bir coğrafya olduğunu, bu coğrafya içerisinde eşit hizmet üretmeye ve her bölgenin kendisine ait sorunlarını çözmeye çalıştıklarını ifade eden Başkan Gürün; “20 yıldır görevdeyim. Bunun 15 yılı Muğla Belediyesi’nde geçti. Göreve başlarken ‘sevgi, hoşgörü ve güler yüzle hizmet’ diyerek göreve geldik. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra da ‘Hedefimiz1 Muğla1’ dedik. Şunu itiraf etmemiz gerekir, Muğla bir olmadı. Coğrafi farklılıklar nedeniyle herkes kendi yöresi ile kendisini ifade etti. ‘Marmarisliyim, Fethiyeliyim, Bodrumluyum’ dedi. Yani Muğla üst kimliği arka planda kaldı” diye konuştu.
Tabi açıklama burada kalmadı.
Başkan Gürün konuşmasının devamını şöyle sürdürdü: “Muğla’yı bir olarak düşünmemiz gerekiyor, birlikte eksiklerimizi gidererek Muğla’yı geleceği taşımamız lazım. Onun için de ‘Hedefimiz1Muğla1’ diyerek öyle bir telkinde bulunarak bir olduğumuzu, beraber olduğumuzu telkin etmek adına bu sloganı; ‘sevgi, hoşgörü ve güler yüzle hizmet’in altına ilave ettik. Fethiye’de, Bodrum’da yaşanan bir acı olay karşısında tüm Muğlalıların yüreğini üzmeli ve yaralamalı. Böyle olunursa birlikte büyüyebiliriz”…
Bu açıklama bizi geriye, 2015 yılına götürdü.
O tarihte yayınlanan bir köşe yazısında Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin bu sloganla yeni bir süreç başlattığını, Muğla’nın tek çatı altında toplanmasının hedeflediğini, Fethiyeli, Marmarisli, Bodrumlu herkesin Muğla üst çatısı altında toplanmasını öngördüğünü ifade etmiş ve şu tespitlerde bulunmuştuk: “Bu slogan büyükşehir yasasıyla mahalli ve idari sınırları bütünleşen Muğla’nın birlik içinde olması gerektiğine vurgu yapıyor. Gerçekten bu sloganın böyle bir açılımı ve işlevi var mı? Bilmiyoruz. Bu slogan yasanın getirdiği idari yapı ile bütün şehire dönüşen Muğla’da, lokâl ve bölgesel kimliklerin üzerinde yeni bir kent kimliği olgusu yaratıyor. Muğla’nın böyle bir kimliğe ihtiyacı olmadığını düşünenler, bölgeci ve şövenist duygularla hareket edenler bu yeni kent kimliğine vurgu yapan tanımlamadan rahatsız olabilirler. Böyle bir kimliğe ihtiyaçlarının olmadığını düşünebilirler. Antik dönemin ‘ulus kent’ yapısıyla oluşan kent kimliklerimizin değiştirilmesi ya da yeniden tanımlanması hoşlarına gitmeyebilir. Ancak belirtmeliyiz ki; ‘Hedefimiz1 Muğla Bir sloganı; bir kente, bir yere ait olma güdüsünün yok sayılmasının ötesinde birlikte varoluşun bütünleşen değerini yansıtan bir öngörüdür. İlin mahalli ve idari sınırları bütünleşmişken bu öngörü bir zorunluluk mudur? Onu da bilmiyoruz. Bildiğimiz bu tanımlamanın her açıdan bütünleşmiş bir kenti ve kentin gücünü temsil ettiği. Bu tanımlamayla; gücü, kaynakları, değerleri ve hedefleri bir olan bir kent yaratmak amaçlandığının farkındayız. Bu nedenle bu tanımlamadan rahatsızlık duymuyor ancak tanımlamanın altının da doldurulmasını bekliyoruz”…
Demek ki olmadı.
Muğla beklendiği gibi bu slogan altında buluşamadı.
Eğer buluşmuş olsaydı (!)
Başkan Gürün bu tür bir itirafta bulunmazdı.
Büyükşehrin ikinci dönemini yaşadığımız şu süreçte bu sloganın yerini sanıyoruz yeni bir slogan alacak.
“Muğla’da büyük bir aileyiz” sloganı birkaç etkinlikte kullanıldı.
***
Kopyalanamaz, izinsiz kullanılamaz.
MKG/Nejat Altınsoy Ocak 2020