SEMPOZYUMLAR, ÇALIŞTAYLAR VE FORUMLAR
Menteşe Kent Konseyi tarafından gerçekleştirilen “Öğrenciler Konuşuyor, Kent Dinliyor” isimli forumun detaylarını Gazeteci-Yazar Özcan Özgür’ün köşe yazılarından takip ettik.
Rahatsızlık nedeniyle foruma katılamamıştık.
Özcan Özgür’ün forumu takip etmesi, içeriğini köşesine taşıması iyi oldu.
Yoksa forumun detaylardan haberimiz olmayacaktı.
Doğrusunu söylemek gerekirse öğrencilerin forumda dile getirdiği ve Özcan Özgür’ün kalemine yansıyan sorunların hiç birisine şaşırmadık.
Hatta bir öğrencinin “Kafelerde müşteri çeksin diyeymiş, güzel giysili kadınlar var. Ayrıca 45 yaşlarında öğrenci olmayan abiler, amcalar buraya geliyorlar. Burada ne arıyorlar. Burası avlanma yeri mi?” sorusuna bile…
Forumda ortaya çıkan ve yetkilileri tarafından not edilen dilek, istek ve önerilerin tamamı, Menteşe Kent Konseyi tavsiye kararlarının da yer alacağı sonuç bildirgesi bugün/yarın elimizde olur.
‘Onca takipçiye biz de eklenmiş oluruz’ diyelim ve Muğla Büyükşehir Belediyesi, Ziraat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi ve Muğla Veteriner Hekimler Odası işbirliğiyle 4. Tarım Sempozyumuna geçelim.
Sempozyumun konuşmacıları arasında yer alan isimlerden birisi CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal’dı.
Tarımda yaşanan sorunun ekonomik değil politik olduğunu ifade eden Sarıbal şu açıklamasıyla dikkat çekti:
“Çiftçiler sonuna kadar topraklarına sahip çıkarlar. Dünyanın hiçbir yerinde hem tohumu bulacak, gübreyi bulacak, toprağı sürecek hem müşteri bulacak, iklim şartlarını atlatacak, hem pazar bulacak, hem bulduğu pazarın ‘çek öder mi ödemez mi?’ onun hesabını yapacak böyle bir çiftçi modeli dünyada yoktur. Çiftçinin görevi bellidir, çiftçi üretir. Gerisini devletin politikacıları yapar ve çiftçiyi korur kollar. Biz buna gıda arz güvenliği deriz. Yani tarımın sorunu ekonomik değildir. Eğer ekonomik olsaydı son 17 yılda 81 buçuk milyar dolarlık ham madde ithalatı yapıp 520 Milyar TL’lik para ödemezdik. Bakan söyledi paramız var ki ithal ediyoruz. Tarımın sorunu politiktir”…
Gıda egemenliği, gıda güvenirliği gibi önemli başlıklarda Sarıbal’ın dikkatini çektiği konular arasında yer aldı.
Sarıbal, özelikle gıda güvenliğinin ulusal güvenlik kadar önemli olduğunu, bunun için tarım politikalarının halktan, üreticiden yana olması gerektiğini vurguladı.
Muğla 4. Tarım Sempozyumu, Bodrum 1. Tarımsal Kalkınma Çalıştayı’nın hemen arkasından gerçekleştirildi.
CHP genel merkezi tarafından ‘meslek içi eğitim tadında’ gerçekleşen belediyeler buluşmasının içeriği yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.
Her iki etkinliğin CHP’li belediyeler tarafından gerçekleştirilmiş olması dikkatlerden kaçmadı.
Bir tespitle bitirelim.
Muğla’nın tarım kartını masaya koyan, tarım ve gıda ürünleri konusunda kentin yol haritasını belirleyecek etkinliklerin tamamı tarımın geliştirilmesi ve üreticinin bilgilendirilmesi açısından önemli.
Ancak daha da önemlisi, forum, sempozyum ve çalıştaylar da ortaya konan bilimsel verilerin, yerel kalkınma modellerinin, ötesinde tarım-turizm entegrasyonunu sağlayacak tavsiye kararlarının hayata geçirilmesi.
***
© MKG/Nejat Altınsoy 2019