“YURTTAŞI GAZETESİZ BIRAKMAYIN”
Sokağa çıkma yasağında Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün Sözcü gazetesi dağıtması sonrasında oluşan tepkilere, ötesinde söz düellosuna dönüşen açıklamalara yönelik ne düşündüğümüz, konuyla ilgili bir şeyler yazıp yazmayacağımız soruluyor.  
Hemen merakları giderelim.
Biz o topa girmeyiz.   
Habere kaynak oluşturanlar nasıl haberin muhatapları ise sürecinde ve süreçle gelen rekabetin de muhataplarıdır.
Bizim bu olaya müdahil olmamız söz konusu değildir.  
Ne gazete dağıtımına yapılan kişisel eleştiriyi,
Ne eleştiri sonrası gelen açıklamayı,
Ne de o açıklamaya karşı yapılan açıklamaların hiç birisini yayınlamadık.
Elbette konuyu tartışmak isteyenler tartışılabilir.
Ancak bizim inancımıza göre; tartışma için doğru zemin gerekir, zira tartışmalar doğru zeminde yapılırsa sonuç verir.  
Kim neyi dağıttı?
Neden dağıttı?
Kim kimi besliyor, kim kimi destekliyor? sorularının peşine düşülürse iş başka tarafa gider.
İlla başka tarafa geçilecekse ki, geçilebilir (!) daha gerekçeli konularla geçmek gerekir.   
Bizim açımızdan sorun yok.
İsteyen istediği gazeteyi dağıtsın.
İster yerel, ister ulusal.
Yeter ki dağıtsın.
Bilenler bilir, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi bir gazeteciyiz.
10 yıla yakın il temsilciliği de yaptık.
Bizim için geçerli olan TGC’nin ve yereldeki meslek örgütlerinin yaptığı açıklamalardır.
Bu süreçte yereldekiler açıklama yaptılar mı, ne tür açıklamalar yaptı? bilmiyoruz.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, sokağa çıkma yasağı ilan edilince “Yurttaşı Gazetesiz Bırakmayın” çağrısında bulundu.
TGC, iki gün sürecek sokağa çıkma yasağı döneminde basılan gazeteler dağıtılamadığı için vatandaşın haber alma hakkının engellendiğine, basın kuruluşlarının da çok ciddi zarara uğradığına dikkat çekti.
TGC’nin açıklamasında şu görüşlere yer verildi: “Türkiye’de iki gün sürecek sokağa çıkma yasağı getirilmiştir. Bu süreçte gazete bayileri kapalı olduğu için gazeteler dağıtılamamış, vatandaşlar gazetelere ulaşamamışlardır. Darbe dönemlerinde dahi vatandaşın ekmek gibi, gazetelere de ulaşım hakkı sağlanmıştır. Bu konuda İçişleri Bakanlığı ve Valilikler gazetelere ve vatandaşlara yönelik hiçbir açıklama yapmamıştır. Gazeteler satışlarının çoğunluğunu sokağa çıkma yasağı ilan edilen 31 ilde yapmaktadır. Bu süreçte basılan yüzbinlerce gazete dağıtılamamış ve basın kuruluşları çok ciddi zarara uğramıştır. Eğer bir önlem alınamaz ise aynı zarar, 12 Nisan 2020 Pazar günü ve kararın alınacağı diğer günlerde de tekrarlanacaktır. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak, sokağa çıkma yasağı kararı alındığı tarihlerde ekmek gibi gazetelerin de dağıtımının sağlanması, ‘yurttaşların gazetesiz bırakılmaması’ için çağrı yapıyoruz.”  
TGC dün de gazetelerin basım ve dağıtımı için önlem alınmasını isteyen ikinci bir açıklama yaptı. Açıklamada basın kartı bulunmayan matbaa işçilerine gazete basımı için izin verilmesi, gazete basımının aksatılmaması, gazete dağıtımı için küçük marketlerin açık tutulması önerileri yer aldı.
Önerilerin tamamı; doğru ifadelerle doğru zeminde, hiçbir ayrım gözetmeksizin ve toplumun tüm unsurlarına yönelik yapılmış makul ve mantıklı önerilerdi.
***
Kopyalanamaz, izinsiz kullanılamaz.
MKG/Nejat Altınsoy Nisan 2020